Gedragsverandering

Meer bewegen, gezonder eten en oh ja: rookmelders ophangen. We weten vaak wel wat goed voor ons is, maar toch doen we het lang niet altijd. Kortom: weten is nog geen doen. Zelfs als we écht van plan zijn in actie te komen, dan nog komt het er soms niet van. Dan kopen we bijvoorbeeld wel een rookmelder, maar blijft deze vervolgens in de verpakking in de la liggen.

Om mensen in actie te laten komen, is kennis van gedragsverandering nodig. De principes van menselijk gedrag zijn fundamenteel om effectief te zijn met (brand)veilig leven. De landelijke werkgroep Gedragsverandering kan jouw regio helpen om gedragsverandering op een goede manier onderdeel te laten zijn van het beleid en de activiteiten. De werkgroep bestaat uit gedragsexperts van verschillende veiligheidsregio’s en het IFV.

Vijf tips

Je kunt zelf al heel makkelijk de eerste stappen zetten op weg naar effectievere gedragsverandering. De werkgroep geeft je hierbij vijf tips:

  1. Gebruik het positieve voorbeeld om mensen aan te zetten tot een gedragsverandering (‘meer dan zeventig procent van de huishoudens heeft een of meerdere rookmelders’, in plaats van ‘veel mensen hebben nog geen rookmelder’). Zo maak je gebruik van sociale bewijskracht: mensen volgen graag het voorbeeld van anderen.
  2. Vraag je af of ‘bewustwording’ het doel moet zijn van het beleid, of gedragsverandering. 95 procent van de beslissingen van mensen worden onbewust genomen. Het concrete, gewenste gedrag als doel is vaak passender.
  3. Bekijk het leuke voorstelfilmpje van de werkgroep op deze pagina en krijg in een paar minuten nog meer handige tips mee.
  4. Vraag de werkgroep Gedragsverandering of zij een presentatie kunnen geven in jouw regio en/of met jullie van gedachten kan wisselen over het thema gedragsverandering.
  5. Laat je inspireren door een van de leestips op deze pagina.

Waarvoor kun je bij ons aankloppen?

De werkgroep helpt en ondersteunt om gedragsverandering in te zetten voor een (brand)veilige toekomst. Dit doen we onder andere via de volgende manieren:

  • Presentaties en lezingen: in de regio en online
  • Meedenken over landelijk beleid
  • Sparringpartner bij landelijke ontwikkeling van nieuwe campagnes en middelen

Contact

Heb je een vraag aan ons? Stuur dan een e-mail naar onze voorzitter Nick Boersma: n.boersma@vrln.nl

Delen