Het Firefighters Plus Project

Als brandweer nog meer doen voor de medemens?

Activiteiten organiseren voor een opvanghuis voor vrouwen, mensen helpen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt of ondersteuning bieden aan projecten als ‘Jongeren op gezond gewicht’. Dat gebeurt in het project Firefighters Plus.

De brandweer is diepgeworteld in onze samenleving en in alle vezels verbonden met ons dagelijks leven. Naast de zorg voor (brand)veiligheid kunnen we als brandweer heel goed een bijdrage leveren aan het stimuleren van een samenleving waarin iedereen kan meedoen, de inclusieve samenleving. Het project Firefighters Plus helpt brandweermensen om hun positie als rolmodel te benutten.

Nu al aan de slag

Vijf Europese brandweerorganisaties en twee organisaties die thuis zijn in sociaal maatschappelijke vraagstukken bundelen hun krachten in dit project. Ook Nederland is van de partij. Verschillende regio’s en Mayes Ketab (IFV) haken aan namens Brandweer Nederland. Mayes: ‘We ondersteunen individuele regio’s bij activiteiten en volgend jaar komt er een onlinetraining beschikbaar die posten helpt zelf initiatieven te starten.’ Vanuit het project zijn dit jaar in de regio’s Fryslân, Kennemerland, Amsterdam-Amstelland en Groningen verschillende activiteiten georganiseerd die een inclusieve samenleving bevorderen.

Activiteiten in Nederland

De activiteiten die een inclusieve samenleving bevorderen waarmee de regio’s Fryslân, Kennemerland, Amsterdam-Amstelland en Groningen aan de slag lichten we de komende maanden uitgebreid toe op onze website en worden op deze pagina gebundeld.

Voorbeeld Zuidlaren

Een mooi voorbeeld van de rol van de brandweer in een inclusieve samenleving is de post Zuidlaren. Daar loopt sinds enige tijd de Syriër Saher mee. Hij bezoekt elke woensdag de post om de taal te leren en om vrijwilligerswerk te doen.

Delen