Ogen in de lucht

Drones bij de brandweer

Bij een garagebedrijf op een industrieterrein smeult het. Al snel stijgen zwarte rookwolken uit het pand, over de snelweg. De brandweer rukt uit met groot materieel. Er liggen gasflessen in het pand. Het is te gevaarlijk om het pand te betreden. De brandweer zet een drone in met een warmtebeeldcamera. Uit de beelden van de drone blijkt waar de hittebronnen zich bevinden. Daarmee wordt de brandontwikkeling duidelijk en voorkomt de brandweer dat de brand overslaat naar het naastgelegen pand.

De mogelijkheden van de inzet van drones bij de brandweer zijn oneindig. Zo kunnen ze ons helpen bij het opsporen, monitoren en bestrijden van branden, het opsporen van chemische stoffen of het vinden van drenkelingen. Al langere tijd doet de brandweer met de pilot van de regio’s Midden- en West-Brabant en Twente ervaringen op. Deze kennis en ervaringen worden nu gebruikt voor het project Drones Brandweer Nederland. Daar maken we landelijke afspraken voor het voor het vliegen met drones. Door het landelijk goed te regelen krijgen we toestemming van de luchtvaartautoriteiten om drones in te zetten bij het bestrijden van incidenten. Want een landelijke vergunning wordt niet zomaar verstrekt. De inzet van drones door overheidsdiensten is aan strikte voorwaarden verbonden.  Het is aan ons om het vertrouwen te krijgen van de luchtvaartautoriteiten. Met 25 autonome regio’s zijn we een lastige partner. Het is goed dat we dit landelijk oppakken en gezamenlijk één landelijke vliegorganisatie ontwikkelen.

  • Wilbert Kleijer Wilbert Kleijer
mark_bokdam_800px.jpg (1)

Dit gaan we doen

  • Landelijke vliegorganisatie
    Op verzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaan we eerst landelijke afspraken vastleggen. Afspraken waardoor we als brandweer optreden als één landelijke vliegorganisatie. Dat doen we omdat de brandweer vanuit de luchtvaartwet als één organisatie wordt gezien. We werken daarbij samen met politie en defensie.

  • Handboek
    We schrijven op basis van de ervaringen en kennis vanuit de pilot een landelijk operationeel handboek. Dit handboek wordt vastgesteld door de civiele luchtvaartautoriteiten. Met het vaststellen van dit handboek zal Brandweer Nederland naar verwachting dit jaar een vergunning krijgen.

  • Opleiding
    Vliegen met drones vraagt om specifieke kennis. Daarom gaan we een opleiding opzetten voor het land, waar de collega’s uit Twente hun opgedane ervaringen in verwerken. Zo laten we trouwens ook zien aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (civiele luchtvaartautoriteit) hoe wij ons als brandweer verder bekwamen.

Factsheet Drones

Inzet drones door brandweer

Drone-in-de-lucht-bij-bus-VVBfoto.jpg

Vragen en Antwoorden

De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij over vliegen met drones.

Drone-op-de-grond-VVBfoto.jpg

Succes Brabantse brandweerdrone zorgt nu voor landelijk netwerk: 'Collega's stonden versteld'

WOENSDRECHT, 18 april 2018 - Er komt een landelijk netwerk van brandweerdrones in Nederland. De proef met onder meer de drone van de brandweer Midden- en West-Brabant is succesvol gebleken. Het is de bedoeling dat op alle plekken in Nederland binnen een uur een brandweerdrone kan worden ingezet.

Het korps Midden- en West-Brabant deed de afgelopen jaren ervaring op met de drone. Recent nog bij de natuurbrand in de Deurnese Peel. De drones van de korpsen Midden- en West-Brabant en de regio Twente zijn tot nu toe de enige in Nederland. Het is de bedoeling dat andere korpsen nu snel zullen volgen.

(Bron: Omroep Brabant, 18 april 2018)

Cartoon Brandweerman Bert

Rook bij brand gevaarlijk? 'Snuffel'-drone van de toekomst weet het direct

Het lijkt wel science-fiction: een drone die door een grote rookwolk bij een brand vliegt en direct kan zeggen of de rook gevaarlijk is. Door een samenwerking van Saxion, Brandweer Twente en drone-ontwikkelaar Dronexperts moet het in de toekomst het nieuwe wapen van de brandweer worden. 

Een brand bij De Punt in Drenthe was de aanleiding. Negen jaar geleden kwamen bij de brand drie brandweermannen om.

Explosief

De brand in een loods daar leek heel onschuldig, maar wat de brandweermannen niet wisten was dat er een gevaarlijk explosief mengsel van rookgas en lucht in de loods hing, dat elk moment kon ontploffen. 

Als reactie op de brand ontwikkelde de brandweer in Amsterdam een koffer, waar allerlei sensoren inzaten die gevaarlijke rook konden detecteren. De koffer was alleen te lomp in gebruik en kon niet zonder gevaar voor eigen leven gebruikt worden. De inzet van een drone lijkt ideaal, aldus Jaap Knotter, lector Forensic Science van Saxion: "We moesten alleen ook de sensoren opnieuw bekijken."

(Bron: RTV Oost, 17 juli 2017)

Wij gebruiken cookies