Ogen in de lucht

Drones bij de brandweer

Bij een garagebedrijf op een industrieterrein smeult het. Al snel stijgen zwarte rookwolken uit het pand, over de snelweg. De brandweer rukt uit met groot materieel. Er liggen gasflessen in het pand. Het is te gevaarlijk om het pand te betreden. De brandweer zet een drone in met een warmtebeeldcamera. Uit de beelden van de drone blijkt waar de hittebronnen zich bevinden. Daarmee wordt de brandontwikkeling duidelijk en voorkomt de brandweer dat de brand overslaat naar het naastgelegen pand.

De mogelijkheden van de inzet van drones bij de brandweer zijn oneindig. Zo kunnen ze ons helpen bij het opsporen, monitoren en bestrijden van branden, het opsporen van chemische stoffen of het vinden van drenkelingen. Met de pilots van de regio’s Midden- en West-Brabant en Twente hebben we als brandweer ervaringen opgedaan. Deze kennis en ervaringen zijn gebruikt voor het project Vliegen met drones Brandweer Nederland (een van de projecten van het landelijke programma GBO-SO). Inmiddels hebben we toestemming om te mogen vliegen met drones. We hebben ontheffing gekregen om dichter op mensenmenigte, boven aaneengesloten bebouwing, industrieobjecten en infrastructuur te kunnen vliegen.   Planning

 • Start opleidingen RPAS:
  september 2018
 • Vaststellen Beleidsnotitie RBC
  oktober 2018
 • Landelijke vliegorganisaties
  2019

Geweldig dat we nu mogen gaan vliegen. Zowel overdag als buiten het daglichtvenster. We gaan ons nu richten op de landelijke inrichting van de droneteams. In totaal komen er 7 teams. Gezamenlijk zorgen zij voor een landelijk dekkend netwerk.

 • Mark Bokdam Mark Bokdam
Mark_Bokdam_800px.jpg

De ontheffing

Via de landelijke beschikking hebben we ontheffingen gekregen om dichter op mensenmenigte, boven aaneengesloten bebouwing, industrieobjecten en infrastructuur te kunnen vliegen. En we mogen - als eerste organisatie in Nederland - buiten het daglichtvenster vliegen.

Zeven droneteams

Er zijn zeven droneteams vanaf 2019

 • 24/7 paraat
 • 7 teams zorgen voor landelijke dekking
 • Binnen 1 uur ter plaatse

Droneteam

Een droneteam ’flightcrew’ bestaat uit:

 • Gezagvoerder/piloot
 • Sensorbediener
 • Waarnemer 

Samen ambities waarmaken

Als brandweer spelen we in op de veranderende samenleving. Hoe we dit doen lees je op deze pagina.

Uitvoeringsagenda-Werk-in-uitvoering.jpg

Dit gaan we doen

 • Landelijke vliegorganisatie
  We rollen een landelijke vliegorganisatie uit. Dat doen we omdat de brandweer vanuit de luchtvaartwet als één organisatie wordt gezien. We werken daarbij samen met politie en defensie.

 • Handboek
  Het landelijke operationeel handboek is gereed en vastgesteld door de civiele luchtvaartautoriteiten. Inmiddels is ook de toestemming gekomen om te mogen vliegen met drones.

 • Opleiding
  Vliegen met drones vraagt om specifieke kennis. Vanaf september 2018 starten de opleidingen voor de verschillende functionarissen in een droneteam. Zo laten we trouwens ook zien aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (civiele luchtvaartautoriteit) hoe wij ons als brandweer verder bekwamen.

 

 

Succes Brabantse brandweerdrone zorgt nu voor landelijk netwerk: 'Collega's stonden versteld'

WOENSDRECHT, 18 april 2018 - Er komt een landelijk netwerk van brandweerdrones in Nederland. De proef met onder meer de drone van de brandweer Midden- en West-Brabant is succesvol gebleken. Het is de bedoeling dat op alle plekken in Nederland binnen een uur een brandweerdrone kan worden ingezet.

Het korps Midden- en West-Brabant deed de afgelopen jaren ervaring op met de drone. Recent nog bij de natuurbrand in de Deurnese Peel. De drones van de korpsen Midden- en West-Brabant en de regio Twente zijn tot nu toe de enige in Nederland. Het is de bedoeling dat andere korpsen nu snel zullen volgen.

(Bron: Omroep Brabant, 18 april 2018)

Cartoon Brandweerman Bert

Rook bij brand gevaarlijk? 'Snuffel'-drone van de toekomst weet het direct

Het lijkt wel science-fiction: een drone die door een grote rookwolk bij een brand vliegt en direct kan zeggen of de rook gevaarlijk is. Door een samenwerking van Saxion, Brandweer Twente en drone-ontwikkelaar Dronexperts moet het in de toekomst het nieuwe wapen van de brandweer worden. 

Een brand bij De Punt in Drenthe was de aanleiding. Negen jaar geleden kwamen bij de brand drie brandweermannen om.

Explosief

De brand in een loods daar leek heel onschuldig, maar wat de brandweermannen niet wisten was dat er een gevaarlijk explosief mengsel van rookgas en lucht in de loods hing, dat elk moment kon ontploffen. 

Als reactie op de brand ontwikkelde de brandweer in Amsterdam een koffer, waar allerlei sensoren inzaten die gevaarlijke rook konden detecteren. De koffer was alleen te lomp in gebruik en kon niet zonder gevaar voor eigen leven gebruikt worden. De inzet van een drone lijkt ideaal, aldus Jaap Knotter, lector Forensic Science van Saxion: "We moesten alleen ook de sensoren opnieuw bekijken."

(Bron: RTV Oost, 17 juli 2017)

Delen