IJsselland

Brandonderzoek

Na een brand komt er veel op je af. Hulpverleners zoals de brandweer waren aanwezig. Je krijgt mogelijk veel vragen. En misschien weet je zelf nog niet wat de oorzaak van de brand was. Dan kan het zijn dat brandonderzoek in beeld komt. Maar wat doen zij en waarom?

Brandonderzoek levert veel informatie op over:

  • oorzaken van branden
  • brandverloop
  • het effect van bijvoorbeeld een rookmelder
  • het effect van een brandweerinzet

Waarom doet de brandweer brandonderzoek

De uitkomsten van brandonderzoek hebben we als brandweer nodig om betere voorlichting aan inwoners en bedrijven te kunnen geven. Daarnaast kunnen we rode draden vertalen naar les- en leerstof zodat we als brandweer veilig en op de juiste manier kunnen optreden. In IJsselland werken zes collega’s als brandonderzoeker. Zij doet dit naast hun eigen functie in de organisatie. Landelijk zijn er 22  brandonderzoekteams.

Hoe doet de brandweer onderzoek

Het onderzoek op en rondom de locatie van de brand duurt ongeveer vier uur. Daarbij worden foto’s en filmpjes gemaakt. Van het onderzoek wordt een rapportage gemaakt met daarin de feiten van het onderzoek, het mogelijke brandverloop en de brandoorzaak. De uitkomsten van het onderzoek kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Er kan een presentatie of een leerfilm van gemaakt worden. Of we gebruiken de uitkomsten voor gebruik in een oefening of lesmateriaal. Uiteraard vragen we daarvoor altijd toestemming aan de betrokkenen.

Onderzoek door andere partijen

Een brandonderzoek kan maar een keer worden uitgevoerd omdat door onderzoeken sporen worden vernietigd. Als er dus meerdere partijen onderzoek willen doen, dan kan dat mogelijk tegelijkertijd plaatsvinden. Ook de politie en de verzekering willen eventueel graag weten wat er is gebeurd. De politie doet onderzoek om te achterhalen of er iets strafbaars is gebeurd. Het onderzoek van de verzekering richt zich op een eventuele uitkering van een schadevergoeding.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box