Brandbestrijding

Je schrikt wakker en vliegt verward overeind. Het is midden in de nacht en de pieper gaat af. Je leest de melding. Meteen schieten de vragen door je heen: Waar is het? Wat kan ik tegenkomen? Zijn er slachtoffers? Je haast je naar de kazerne. De wagen start en iedereen springt erin. De sirene gaat aan. Onderweg wordt duidelijk: het is een woningbrand en er zijn nog mensen binnen.

Brand bestrijden is één van de vier kerntaken van de brandweer. Wanneer er een beroep op ons wordt gedaan, staan we klaar. Wij vluchten niet voor gevaar, maar gaan er juist op af. Dat vraagt om de juiste vaardigheden.

Ontwikkeling brandbestrijding

Van emmertje water naar branden voorspellen. Lees meer over de geschiedenis van brandbestrijding.

Commandovoering

Er is een uitgebreid onderzoek geweest naar situationele commandovoering bij de brandweer. Lees hier meer over in het eindrapport.

"De brandweerradar is een soort buienradar voor branden."

  • Uit BOM, Bevlogen over morgen Uit BOM, Bevlogen over morgen

Kennis, kunde en vakmanschap

Er bestaat geen standaard manier van brand bestrijden. Ieder incident is anders. Dit betekent dat je genoeg kennis, kunde en vakmanschap in huis moet hebben om juist te handelen, in alle verschillende situaties en verschillende fasen van het incident. We innoveren op het gebied van blusmethodes, inzettactieken en materieel. Hierbij is er veel aandacht voor onze eigen veiligheid. Bij ieder incident staan onze collega’s voor een dilemma: mensen redden versus eigen veiligheid. Een dergelijke afweging kan erg moeilijk zijn en toch moet deze steeds weer worden gemaakt. We leiden onze mensen daar zo goed mogelijk in op. Onze missie is: minder branden, minder slachtoffers, minder schade. Daar staan we voor. Daar gaan we voor.

Lectoraat Brandweerkunde

We werken nauw samen met het Lectoraat Brandweerkunde van het IFV.

Contact

Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact op met de programmacoördinator Incidentbestrijding: Odiel Nolet.

Brandonderzoek

Wanneer de brand is bestreden, is het werk niet klaar. Het is voor ons van groot belang om erachter te komen hoe de brand is ontstaan, hoe het brandverloop was, wat het effect was van onze inzet. Kortom, wat kunnen we er als brandweer van leren? Met brandonderzoek proberen we antwoord te krijgen op deze vragen.

Delen