Vakantie vieren in de natuur? Voorkom natuurbrand met deze simpele tips tijdens jouw vakantie.
Overspringende vonken, of een brand in of om je vakantieverblijf kunnen omslaan naar een natuurbrand. Omgekeerd kan een natuurbrand jouw vakantieverblijf schade toebrengen.
Wanneer je jouw auto parkeert voor een slagboom of op een plek waar je de doorgang blokkeert, blokkeer je ook de doorgang voor hulpdiensten. Denk aan de brandweer in geval van een natuurbrand, maar ook een ambulance heeft de doorgang nodig. Daarom vragen wij je om alleen daar te parkeren waar het ook een officiële parkeerplaats is. Parkeer je toch op een natuurpad, check dan even of er nog genoeg ruimte naast jouw auto is overgebleven om een hulpdienst te laten passeren.
Parkeren in hoog en/of droog gras is niet wenselijk, omdat het risico op een brand (bv. omdat het al langere tijd droog is) groot is. Veel auto’s hebben een katalysator die erg heet wordt. Hiermee kan je een bermbrand of een natuurbrand veroorzaken.
Check eerst of je mag barbecueën of een open vuur mag maken op jouw locatie. Controleere op www.natuurbrandrisico.nl of je in een gebied bent met Fase 2. Fase 2 betekent dat je extra alert moet zijn.
Wanneer je in het zijmenu klikt op ‘uitleg fasen’, kun je zien of je nog mag barbecueën of open vuur mag maken. In zijn algemeenheid mag dit niet meer bij fase 2.
Check ook op de website van de terreinbeheerder of je op zijn terrein mag barbecueën en of dit op de aangewezen barbecue plekken moet.
Ga je barbecueën? Zorg ervoor dat je dat doet op een stabiele, onbrandbare ondergrond. Zoals stenen, grind of tegels.
Houd altijd een blusmiddel bij de hand zoals een emmer water of zand.
Wees voorzichtig wanneer je de vaste brandstof (zoals houtskool en briketten) weggooit. Het kan nog smeulen en zo een brand veroorzaken.
Rook liever niet in de natuur. Toch roken? Maak dan je sigaret goed uit. Check nog even of jouw sigaret echt goed gedoofd is.
Wij adviseren om de gedoofde sigaret mee naar jouw verblijf te nemen en daar weg te gooien.
Gooi je jouw sigaret toch in een afvalbak? Check dan of je sigaret niet meer brandt of nog smeult. Bij contact met andere materialen in de afvalbak kan een brand ontstaan.
Gooi glas, gedoofde sigaretten en ander afval altijd in een afvalbak, of neem het mee naar huis. Laat het ook niet in de auto liggen. Dit kan zo maar leiden tot een brand en uitmonden in een natuurbrand.
Download de 112NL app op jouw telefoon. Dan weet je altijd precies weet waar je bent, in geval van een brandmelding. Wanneer je de 112 app gebruikt, krijgt de meldkamer onmiddellijk de coördinaten van jouw locatie door. Dit bespaart tijd in het precies uitleggen waar je bent.