De brandweer in Hoorn is op zoek naar versterking van het duikteam. Heb jij een passie voor water, ben je fysiek fit en wil je iets betekenen voor je omgeving? Kom dan naar de informatieavond op maandag 30 juni om 19 uur en ontdek of het duikwerk bij de brandweer iets voor jou is!
Proeft het naar meer? Je loopt dan een aantal weken mee met de duikavonden van de kazerne om echt te ontdekken of het iets voor jou is.
Meld je aan via de link hieronder en dan zien we jou op maandag 30 juni aan de Nieuwe Wal 1 in Hoorn bij Brandweer Hoorn.
Als brandweerduiker sta je klaar bij meldingen op en rond het water. Dat kan vrijwel iedereen. Onze ‘vrijwillig brandweerduiker’ woont in de buurt van de kazerne en kan zich redelijk snel vrijmaken in avond, nacht en weekend om op onverwachte momenten uit te rukken. In principe kan iedereen vrijwilliger worden. Jong of wat ouder, ongeacht welk beroep je uitoefent. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.
Ben jij 18 jaar of ouder, heb je een goede conditie en kun jij de brandweerkazerne binnen 6,5 minuten bereiken (zie het kaartje hieronder) vanaf je huis in avond, nacht en weekend? Dan zijn we op zoek naar jou!
Wist je dat de term vrijwilliger eigenlijk wat misleidend is? Brandweervrijwilligers krijgen namelijk passende vergoedingen. Vergaderingen, oefeningen, studie en de uitrukken worden per uur betaald. Daarnaast is er nog een vaste jaarvergoeding.
Als vrijwillig brandweerduiker bij post Hoorn kun je op elk moment binnen de avond, nacht of weekendsituatie opgeroepen worden. Overleg hiervoor met je werkgever. Zelfs als je alleen ’s avonds en ’s nachts beschikbaar bent of hoeft te zijn voor de duiktaak, is het van belang dat je werkgever instemt met je werk bij de brandweer. Het kan namelijk zijn dat je na een lange nachtelijke uitruk de volgende dag niet optimaal inzetbaar bent.
Met onderstaande brochure vertellen we werkgevers wat het betekent om een brandweervrijwilliger in dienst te hebben. Mocht je werkgever nog vragen hebben over jouw stap naar de brandweer, dan kan hij of zij altijd bij ons terecht.
Nee, dit is niet nodig. Het is fijn dat wanneer je beschikbaar bent je zoveel mogelijk beschikbaar bent voor de brandweer, maar we kunnen dit niet altijd van je verlangen. Voor post Hoorn geldt dit doordeweeks tussen 17.00 uur en 07.30 uur en in het weekend. Doordeweeks overdag wordt dit geborgd door de beroepsmedewerkers van de brandweer.
Post Hoorn maakt gebruik van het zogenoemde Vrije Instroom Profiel (VIP). Als je jezelf beschikbaar hebt gesteld voor de brandweer wordt er van je verwacht dat je opkomt als de pieper gaat. Kun je niet? Dan kun je via je pager aangeven dat je niet kan komen. Zo kan de auto gevuld worden of opnieuw gealarmeerd voor onderbezetting.
De brandweer werkt onder moeilijke omstandigheden in en op het water. De inspanning die van je wordt gevraagd is soms groot. Hiervoor is een goede lichamelijke conditie van belang. Daarom krijg je voordat je vrijwillig brandweerduiker wordt een medische keuring en een zwemtest. Tijdens je aanstelling wordt dat jaarlijks herhaald. Voor wie regelmatig sport is de conditie over het algemeen geen probleem.
Het is wettelijk verplicht om een brandweerduikdiploma te behalen. De vrijwilligers variant van de opleiding duurt ongeveer 5 maanden, en zal grotendeels op vrijdagavond en de hele zaterdag plaatsvinden. Indien je zelf ruimte hebt in je prive-agenda, kan je ook aansluiten bij een beroepsvariant, die meestal op drie doordeweekse dagen per week plaatsvindt.
Gedurende je opleiding zal je de benodigde theorie tot je nemen en afsluiten met een theorie-toets, om vervolgens te starten met introducerend duiken in het zwembad. Uiteindelijk zal je in buitenwater examen afleggen, waarmee getoetst wordt of je de vaardigheden vereist van een brandweerduiker beheerst.
Het duikteam van post Hoorn vrijwillig rukt in de avond, nacht en weekend ongeveer 50 keer per jaar uit. Met een gemiddelde beschikbaarheid als vrijwilliger zal jij ongeveer 10 keer per jaar daadwerkelijk mee uitrukken in het voertuig.
Uiteindelijk willen we met z’n allen dat de duiktaak geborgd is, en het voertuig er altijd uit kan met voldoende gekwalificeerd personeel. We vragen hiervoor een bepaalde beschikbaarheid voor de brandweer op de momenten dat je thuis bent of thuis aan het werk bent. Dit betreft vooral de periodes van 17.00 uur tot 07.30 uur door de weeks, en het gehele weekend. Je beschikbaarheid bepaal je natuurlijk zelf, er is geen verplichting tot thuis blijven of opkomen.
Indien je na de introductiemomenten nog geïnteresseerd bent, ga je eerst de vereiste selectiemomenten uitvoeren. Deze bestaan uit een zwemtest, een duikpsychologisch assessment en een duikmedische keuring. Indien je deze allen behaald hebt kom je in dienst als aspirant.
Zodra er een plek beschikbaar is bij de opleiding mag je starten. De opleidingsduur hangt af van de opleidingsvariant die je kiest. Afhankelijk van de beschikbaarheid in aanbod kun je een voorkeur uitspreken voor één van de varianten: middag/avond, dag (zaterdag) of de avond. De keuze bepaalt ook de looptijd en die varieert van één tot twee jaar. Inclusief thuisstudie kost je dit gemiddeld 6 uur per week.
In principe is er 1x per 3 weken op maandagavond een duikoefening. Er wordt echter ook op de maandag en donderdag overdag veel gedoken door beroepsmedewerkers, waarbij je kan aansluiten als je agenda dat toelaat. Hiernaast zal incidenteel ook op zaterdag een duikmoment ingepland worden. Dit zijn vooral hele duikdagen of speciale duiktorenmomenten.
Afhankelijk van de ploegendienstvariant waarin je werkt kan je aansluiten bij de vrijwillige brandweer. Je zal hierdoor uiteraard wel in de avond, nacht en weekend minder beschikbaar zijn omdat je al werkt. De balans of je voldoende kan bijdragen (ook vooral voor je eigen gevoel) zal dan wel gezamenlijk met de postcommandant opgemaakt moeten worden.
In de speciale folder voor werkgevers staan alle voor- en nadelen van een brandweervrijwilliger beschreven voor een werkgever. Vraag de folder aan bij de postcommandant van jouw kazerne of bekijk hier de digitale versie.
Ja, je krijgt een standaard vergoeding per maand voor het bijwonen van de oefenavonden. Ook krijg je een vergoeding voor het volgen van de opleiding en krijg je per inzet een vergoeding per uur. De vergoeding is afhankelijk van je functie en dienstjaren.
Als je over een goede basisconditie beschikt kom je zonder problemen door de conditietest, die afgenomen wordt tijdens de duikmedische keuring. Daarnaast is een gemiddelde zwemvaardigheid ook noodzakelijk om door de zwemtest heen te komen, en moet je uiteraard watervrij zijn. Je zou in basis onder water willen zijn!
Ja, zodra je werkzaamheden verricht in opdracht van of namens onze organisatie ben je verzekerd bij ongevallen.
Om de opleiding succesvol te kunnen doorlopen en snel te kunnen schakelen in de communicatie tijdens brandweeractiviteiten is het belangrijk dat je de Nederlandse taal kunt spreken, lezen en schrijven.
Bekijk onze brochure voor potentiële brandweervrijwilligers. Hierin lees je bijvoorbeeld over de ervaringen van vrijwilligers en vind je meer informatie over de taken, de aanstellingskeuring, de verzekering en de combinatie met je reguliere baan.