“Ik heb het helemaal naar mijn zin”

Robin Breeuwer (33)
Lichting 51 (september 2018 – maart 2020)

“Ik ben van origine chemicus. Na mijn opleiding ging ik aan de slag in de farmaceutische industrie, maar ik merkte dat het werken in een lab niet aan mij was besteed. Ik zat te veel in mijn eigen cocon heel solitair mijn ding te doen. Ik wilde meer teamwerk, meer dynamiek en een baan met meer maatschappelijke relevantie.”

“Die elementen kwamen samen bij de brandweer. Ik woonde destijds in Obdam en heb gekeken of ik vrijwilliger kon worden. Dat lukte niet, omdat ik er door mijn werk in Alkmaar en studie in Amsterdam te weinig was. Maar de postcommandant zei wel: voor chemici is altijd plaats bij de brandweer. Ik heb vervolgens een tijdje gekeken of een Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) werd gezocht. Dat was niet het geval, maar ik zag wel de officiersopleiding passeren. Ik heb de knoop toen snel doorgehakt.”

“Ik heb anderhalf jaar intern gezeten. Eerst op een vakantiepark naast de academie, na een half jaar verhuisden we naar de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Het was een intensieve tijd, maar ik heb toen een hele solide basis gelegd voor mijn verdere loopbaan. Wat je leert is heel breed: naast de leergangen manschap, bevelvoerder en OvD loopt dat uiteen van wet- en regelgeving tot brandpreventie tot managementvaardigheden. Daarnaast steek je vooral veel op over jezelf. Voor je aan de opleiding begint wordt je potentieel in kaart gebracht via assessments. In de anderhalf jaar daarna bepaal je zelf in hoeverre je dat potentieel verzilvert. Je haalt eruit wat je erin stopt.”

“Je haalt eruit wat je erin stopt”

“Sinds mijn afstuderen vier jaar geleden heb ik inhoudelijke een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Via drie verschillende functies ben ik Expert Brandweerkunde geworden. Ik ben nu onder meer volledig verantwoordelijk voor het dossier Natuurbranden, van het beleidsadvies tot en met de implementatie. Een ongelooflijk belangrijk thema, zeker in deze regio. Daarnaast ben ik vrijwilliger geworden in Heerhugowaard, de plaats waar ik woon. Ik ben ook duiker geworden én HOvD én Leider CoPI. Het is veel, weet ik, en misschien ook een beetje ongebruikelijk snel allemaal, maar dat komt ook omdat momenteel écht op veel functies mensen nodig zijn. Maar in de kern vind ik het vooral leuk. Ik heb het helemaal naar mijn zin.”

Meer verhalen van voltijdsofficieren

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box