"Een schot in de roos"

“Tot ik solliciteerde, had ik nog nooit van deze opleiding gehoord, laat staat van de veiligheidsregio. Ik was zoekende. Ik had een hbo-studie Commerciële Economie gedaan en een universitaire master Bedrijfskunde. Tijdens mijn stages ontdekte ik dat hele dagen op kantoor zitten met onder de eindstreep alleen de winst die telde niets voor mij was. En toen was daar ineens die vriendin van mijn moeder, die deze zelfde opleiding twintig jaar terug deed. Zij zei: ‘Is de brandweer niets voor je?’”

“Ik ben sinds mijn vijfde lid van de scouting en ben daar nu ook leider. Ik heb daar gevoeld hoeveel voldoening het geeft jezelf in te zetten voor de samenleving. Dat wilde ik ook graag in mijn werk. Dus ik ben gaan googelen. Terwijl ik aan het zoeken was, kruiste deze voltijds officiersopleiding mijn pad. Het was een schot in de roos. September 2022 ben ik begonnen, binnenkort rond ik hem af.”

Een vrouwelijke brandweercollega in een kazerne

“Ik kende de brandweer niet. Alles was nieuw, van de koude kantoorkant tot de warme praktijk. Dat betekende uitdaging genoeg. Aan de praktijkkant uiteraard, maar ook als het gaat om bijvoorbeeld persoonlijke groei. Aan het begin van de opleiding krijg je een test. Daaruit rolt een profiel, een rapport over hoe jij als persoon bent. Daarmee ga je heel gericht aan de slag, voor je verdere ontwikkeling en het vergroten van je potentieel.”

“Lessen zijn leerzaam en uitdagend”

“Aan alles in deze opleiding merk je dat je wordt klaargestoomd voor de praktijk. Lessen zijn leerzaam en uitdagend. Daarnaast is de groep heel hecht. Laatst vroeg iemand: ‘Zijn we nou collega’s of vrienden?’ Dat komt ook doordat we buiten het leslokaal veel met elkaar optrekken. Tweemaal per week gaan we bijvoorbeeld met een groep samen sporten. Die band is waardevol, ook voor later.”

“Ik zie enorm uit naar mijn start bij de veiligheidsregio. Als OvD krijg ik een inwerktijd, aan de koude kant gaan projecten lopen die me enorm aanspreken. Een ervan is de ‘Risk Factory’, een concept om kinderen en jongeren inzicht te geven in risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. Dat is typisch een onderwerp dat mij enorm aanspreekt. Ik zou het fantastisch vinden om daar mijn schouders onder te zetten.”

Meer verhalen van voltijdsofficieren

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box