Brandweer voert 94 woningchecks uit in Egmond-Binnen

  • Egmond-Binnen
  • 04 september 2019

In de zomer van 2019 voerden onze collega’s woningchecks uit in Egmond-Binnen. De woningchecks werden georganiseerd in samenwerking met de gemeente Bergen en het Rode Kruis. De woningcheckers geven tips over het brandveiliger maken van de woning en het voorkomen van valongelukken.

Bewoners blij met advies van de brandweer

De eerste woningcheck vond plaats op 22 mei 2019, in het bijzijn van de burgemeester van Bergen, de brandweerteamcommandant en een bestuurslid van het Rode Kruis. De woningchecker van de brandweer bekeek samen met de familie de woning en gaf tips over enkele eenvoudige aanpassingen die ze zouden kunnen doen om de kans op brand of een ander ongeluk te verkleinen. Ook ontvingen de bewoners meteen een extra rookmelder en automatisch lampje. De familie was blij met het advies van de woningchecker: “Je denkt natuurlijk dat je alles wel op orde hebt, maar het is toch fijn als iemand er nog naar even kijkt."

Brandweercollega’s checken 94 woningen

In totaal checkten onze brandweercollega’s in de maanden 94 woningen in Egmond-Binnen. Hierbij werden in totaal 158 rookmelders en 72 automatische lampjes uitgedeeld. In september zullen de bezochte inwoners een enquête ontvangen om de effectiviteit van de woningchecks te kunnen meten.

Tips om de woning veiliger te maken

Bij de woningcheck adviseert een medewerker van de brandweer of het Rode Kruis hoe de bewoners de woning veiliger kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige maatregelen zoals het ophangen van rookmelders, het wegwerken van kabels en het vrijhouden van de loop- en vluchtroute.

Ook aandacht voor valveiligheid

Bij deze woningchecks is niet alleen aandacht voor brandveiligheid, maar ook voor valveiligheid. Vooral ouderen lopen een verhoogd risico op vallen. Bovendien gaan brand- en valveiligheid hand in hand: een opgeruimde trap en gang verkleinen bijvoorbeeld de kans op een valpartij en zorgen er tegelijkertijd voor dat bewoners bij brand snel en veilig kunnen vluchten.

Ook woningchecks in andere dorpen en gemeenten

De inwoners van Egmond-Binnen zijn niet de enigen die weer wat meer weten over de veiligheid van hun woning. Eerder al deden we woningchecks in Bergen aan Zee en Schellinkhout. Ook in gemeente Schagen bieden we speciaal voor 65+’ers woningchecks aan. In het najaar van 2019 zullen we woningchecks gaan uitvoeren in Egmond aan de Hoef. In 2020 komen nog meer gemeenten aan de beurt.

Delen