Noord-Holland Noord

Jeugdbrandweer

Brandweer Noord-Holland Noord telt tien jeugdbrandweerkorpsen. Deze jeugdkorpsen in Alkmaar, Bergen, Den Helder, Enkhuizen, Heerhugowaard, Heiloo, Hoorn, Medemblik, Opmeer en Texel zijn verbonden aan onze lokale brandweerposten. Onze jeugdbrandweerleden oefenen één keer per week in een team van zes. Met het team van zes jeugdleden oefenen zij verschillende brandbestrijding scenario’s. Door een goede samenwerking proberen zij een nagebootste brand te bestrijden. Hierbij leren onze jeugdleden hoe ze een veilige verkenning uitvoeren, deuren veilig kunnen openen en hoe ze het beste een brand kunnen blussen.

Jeugdbrandweer Hoorn

Jeugdbrandweer Hoorn

Voor wie is de jeugdbrandweer?

Ben jij tussen de 12 en 17 jaar oud? Dan kun je bij de jeugdbrandweer. De jeugdbrandweer kan een opstap zijn naar de échte brandweer. Je leert van alles over de brandweer en doet met je team mee aan allerlei leuke en leerzame activiteiten. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een brand blust, hoe je brand voorkomt en hoe je hulp verleent.

Hoe ziet een oefenavond eruit?

Jeroen van Jeugdbrandweer Alkmaar: “We beginnen altijd met een gezamenlijke opening. Hierbij worden belangrijke dingen medegedeeld en er wordt verteld wat we die avond gaan doen. De jeugdbrandweer heeft twee groepen. Een wedstrijdploeg en een ploeg 2 voor de leden die er net bij zijn. Jij zult dus bij groep 2 beginnen en als je wat meer ervaring hebt opgedaan kun je doorstromen naar de wedstrijdploeg. De oefenavonden worden vaak gecombineerd met een stukje theorie met daarna de praktijk. De theorie vormt de basis om steeds leukere oefeningen te doen met elkaar.”

Wedstrijden

Tijdens de oefenavonden bereiden we ook de jeugdbrandweerwedstrijden voor. Samen met andere teams uit Nederland spelen de verschillende teams een inzet. Alleen de beste ploegen gaan door naar de (halve) finale! Wil je meer weten over wedstrijden? Kijk eens op de website van Stichting Jeugdbrandweer Nederland.

Kleding

Jeugdleden dragen tijdens de oefenavonden een bluspak en kazernekleding die zij in bruikleen krijgen.

Kosten

Als jeugdlid betaal je bij sommige korpsen een jaarlijkse contributie van €50,-. Dit wordt besteed aan leuke activiteiten voor de leden.

Aanmelden

Lijkt het je leuk om lid te worden van de jeugdbrandweer? Neem dan contact op met een brandweerpost bij jou in de buurt. Je hoeft daarvoor niet in dezelfde plaats te wonen. Ook als je in een omliggende plaats woont, kun je je aansluiten bij de jeugdbrandweer.

Meer informatie

Wil je eerst meer weten over de jeugdbrandweer bij jou in de buurt? Bekijk op de website van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord de locaties en contactgegevens van de jeugdbrandweer in Noord-Holland Noord.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box