Brandweervrijwilliger worden?

Klaarstaan voor je buren, voor je dorps- of stadsgenoten, voor de maatschappij. Bij brand, bij ongevallen, bij het redden van dieren. Dat is waar je als brandweervrijwilliger voor staat. Er kan 24 uur per dag een beroep op jou en de andere collega’s in jouw ploeg gedaan worden.

Om deze hulp in de toekomst te kunnen blijven bieden, zoeken we regelmatig gedreven brandweervrijwilligers die zich willen inzetten voor de veiligheid in hun directe omgeving.

Meld je aan!
Op dit moment zoeken we vrijwilligers voor meerdere posten. Wil je weten of het iets voor jou is om brandweervrijwilliger te worden en wil je meer informatie? Laat dan je gegevens achter via het contactformulier. De postcommandant van jouw woon- of werkplaats neemt dan contact met je op.

Wie ben jij?
Onze ‘vrijwilliger’ is man of vrouw, woont en werkt in de buurt van de post en kan zich redelijk snel vrijmaken om op onverwachte momenten uit te rukken. In principe kan iedereen vrijwilliger worden. Jong of wat ouder, ongeacht welk beroep je uitoefent. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • Je hebt minimaal VMBO werk- en denkniveau
  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een goede gezondheid en conditie
  • Je kunt goed functioneren in een team
  • Je bent praktisch ingesteld
  • Je kunt nuchter nadenken
  • Je staat stevig in je schoenen
  • Je houdt het hoofd koel
  • Je bent je bewust van risico’s
  • Je kunt de brandweerpost binnen enkele minuten bereiken vanaf je woon- of werkadres

Wat ga je doen?
‘Vrijwilligers’ komen niet alleen bij brand in actie. Als de pieper afgaat, kan er van alles aan de hand zijn. Ook bij stormschade, rampen, ernstige verkeersongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen wordt de hulp van de brandweer ingeroepen.

Medische keuring, conditietest en opleiding
De brandweer werkt onder moeilijke omstandigheden. De inspanning die van je wordt gevraagd is soms groot. Hiervoor is een goede lichamelijke conditie van belang. Een medische keuring en een conditietest voorafgaand aan je aanstelling én periodiek tijdens het dienstverband zijn daarom noodzakelijk. Voor wie regelmatig sport is de conditie over het algemeen geen probleem. 

Voordat je aan de slag kan als brandweervrijwilliger, word je bovendien eerst goed opgeleid. Hier vind je meer informatie over de opleiding.

Ondersteunend brandweervrijwilliger
De brandweer bestaat niet alleen uit vrijwilligers die branden blussen of hulp bieden bij ongevallen (repressief). We hebben ook vrijwilligers nodig die bijvoorbeeld voorlichting kunnen geven over brandpreventie of onderhoudswerkzaamheden kunnen uitvoeren aan het materieel en materiaal. Deze collega’s voeren dus geen repressieve taken (uitrukken) uit en besteden daarom ook geen uren aan opleiden, trainen en oefenen.

Interesse?
Op dit moment zoeken we vrijwilligers voor meerdere posten. Wil je weten of het iets voor jou is om brandweervrijwilliger te worden en wil je meer informatie? Laat dan je gegevens achter op deze pagina. De postcommandant van jouw woon- of werkplaats neemt dan contact met je op.

De brandweer iets voor jou?

Wil je weten of het iets voor jou is om brandweervrijwilliger te worden en wil je meer informatie? Klik dan op de knop hieronder en laat je contactgegevens achter.

RHCH_VR-NHN_MS_Brand-57.jpg

Foto's van de opleiding Manschap A

Delen