Beschikbaarheid en vergoeding

Vergoeding

De opleiding en de taken van beroepsbrandweer en de vrijwilligers zijn hetzelfde. Het is vanzelfsprekend dat de vrijwilligers ook een passende vergoeding ontvangen. De term vrijwilliger is daarom eigenlijk wat misleidend. Vergaderingen, oefeningen, studie en de uitrukken worden per uur betaald. Daarnaast is er nog een vaste jaarvergoeding. Onze organisatie kent goede verzekeringsvoorwaarden en je werkt met modern materiaal.

 

Tijdsinvestering

Werken als vrijwilliger betekent dat je in principe 24 uur per dag, 7 dagen in de week opgeroepen kunt worden. Binnen de ploeg worden afspraken gemaakt wanneer je écht beschikbaar moet zijn. Het aantal uitrukken per jaar verschilt per ploeg. Soms gebeurt er weken niks en soms ruk je twee keer op een dag uit. Elke week is er een oefenavond.

 

Het is belangrijk dat je ook op werkdagen beschikbaar bent. Overleg daarom ook goed met je werkgever. Mocht je werkgever vragen hebben over je stap naar de brandweer, dan kan hij of zij altijd bij ons terecht.

 

Brandweervrijwilliger naast je (hoofd)baan?

Het spreekt voor zich dat ook je werkgever bereid moet zijn om je bij een alarmering direct te laten uitrukken. Ook als je alleen 's avonds en 's nachts beschikbaar bent, is het van belang dat je werkgever instemt met je werk als brandweerman/ -vrouw. Het kan namelijk zijn dat je na een lange nachtelijke uitruk de volgende dag niet optimaal inzetbaar bent.

 

We kunnen je helpen bij het overleg bij je werkgever. Niet alleen neemt deze zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar hij kan ook voordeel hebben bij een werknemer die brandweervrijwilliger is. Zo zijn bedrijven namelijk verplicht bedrijfshulpverleners (BHV) op te leiden. Als je de opleiding Manschap-A hebt gevolgd, is een cursus BHV overbodig.

 

Op de pagina Informatie voor werkgevers vertellen we werkgevers wat het betekent om een brandweervrijwilliger in dienst te hebben.

Meer weten?

Wil je weten of het iets voor jou is om brandweervrijwilliger te worden en wil je meer informatie? Klik dan op de knop hieronder en laat je contactgegevens achter.

RHCH_VR-NHN_MS_Brand-57.jpg

Delen