Brandweervrijwilliger worden?

Klaarstaan voor je buren, voor je dorps- of stadsgenoten, voor de maatschappij. Bij brand, bij ongevallen, bij het redden van dieren. Dat is waar je als brandweervrijwilliger voor staat. Er kan 24 uur per dag een beroep op jou en de andere collega’s in jouw ploeg gedaan worden.

Om deze hulp in de toekomst te kunnen blijven bieden, zoeken we regelmatig gedreven brandweervrijwilligers die zich willen inzetten voor de veiligheid in hun directe omgeving.

Op dit moment zoeken we vrijwilligers voor meerdere posten. Wil je weten of het iets voor jou is om brandweervrijwilliger te worden en wil je meer informatie? Laat dan je gegevens achter via het contactformulier. De postcommandant van jouw woon- of werkplaats neemt dan contact met je op.

Wie ben jij?
Onze ‘vrijwilliger’ is man of vrouw, woont en werkt in de buurt van de post en kan zich redelijk snel vrijmaken om op onverwachte momenten uit te rukken. In principe kan iedereen vrijwilliger worden. Jong of wat ouder, ongeacht welk beroep je uitoefent. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • Je hebt minimaal VMBO werk- en denkniveau
  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een goede gezondheid en conditie
  • Je kunt goed functioneren in een team
  • Je bent praktisch ingesteld
  • Je kunt nuchter nadenken
  • Je staat stevig in je schoenen
  • Je houdt het hoofd koel
  • Je bent je bewust van risico’s
  • Je kunt de brandweerpost binnen enkele minuten bereiken vanaf je woon- of werkadres

Werkzaamheden
‘Vrijwilligers’ komen niet alleen bij brand in actie. Als de pieper afgaat, kan er van alles aan de hand zijn. Ook bij stormschade, rampen, ernstige verkeersongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen wordt de hulp van de brandweer ingeroepen.

Goede conditie
De brandweer werkt onder moeilijke omstandigheden. De inspanning die van je wordt gevraagd is soms groot. Hiervoor is een goede lichamelijke conditie van belang. Een medische keuring en een conditietest voorafgaand aan je aanstelling én periodiek tijdens het dienstverband zijn daarom noodzakelijk. Voor wie regelmatig sport is de conditie over het algemeen geen probleem.

Opleiding
Voordat je brandweerman of –vrouw bent, ga je eerst de schoolbanken in. De opleiding tot Manschap is de start van je brandweercarrière. Tijdens de opleiding maak je kennis met alle beginselen van de basisbrandweerzorg, onderverdeeld in brandbestrijding, technische hulpverlening, optreden bij ongevallen met gevaarlijke stoffen en optreden bij waterongevallen.

De basisopleiding vindt doordeweeks in de avonduren of overdag plaats. Ook worden er soms op zaterdagen lessen gegeven. Tijdens de opleiding is er voldoende gelegenheid om te leren in de praktijk. De kosten voor de opleiding worden door de brandweer betaald. Afhankelijk van de behoefte binnen de post kun je na de basisopleiding verder worden opgeleid voor de functie van bevelvoerder of voertuig-/pompbediener. Ook kun je kiezen voor een specialisme, zoals bediener hoogwerker, instructeur, duiker of verkenner gevaarlijke stoffen.

De opleiding is pittig en vraagt behoorlijk wat tijd. Reken op wekelijks één cursusavond van drie uur, gedurende anderhalf jaar. Daarnaast verwachten we dat je tenminste tien volle dagen beschikbaar bent voor praktijklessen en examens. Na afronding van de opleiding heb je 210 uur onderwijs achter de rug en 50 uur praktijkervaring opgebouwd via de leerwerkplek op de post. Tel daar nog 80 tot 100 uur aan zelfstudie bij op en 40 uur voor toetsing (inclusief voorbereiding) en examens. In totaal moet je rekening houden met circa 400 opleidingsuren voor de opleiding tot Manschap.

Wil je je daarna verder specialiseren, dan gelden voor die opleidingen uiteraard ook weer verschillende studie-uren.

Vergoeding

De opleiding en de taken van beroepsbrandweer en de vrijwilligers zijn hetzelfde. Het is vanzelfsprekend dat de vrijwilligers ook een passende vergoeding ontvangen. De term vrijwilliger is daarom eigenlijk wat misleidend. Vergaderingen, oefeningen, studie en de uitrukken worden per uur betaald. Daarnaast is er nog een vaste jaarvergoeding. Onze organisatie kent goede verzekeringsvoorwaarden en je werkt met modern materiaal.

 

Tijdsinvestering

Werken als vrijwilliger betekent dat je in principe 24 uur per dag, 7 dagen in de week opgeroepen kunt worden. Binnen de ploeg worden afspraken gemaakt wanneer je écht beschikbaar moet zijn. Het aantal uitrukken per jaar verschilt per ploeg. Soms gebeurt er weken niks en soms ruk je twee keer op een dag uit. Elke week is er een oefenavond.

 

Het is belangrijk dat je ook op werkdagen beschikbaar bent. Overleg daarom ook goed met je werkgever. Mocht je werkgever vragen hebben over je stap naar de brandweer, dan kan hij of zij altijd bij ons terecht.

 

Brandweervrijwilliger naast je (hoofd)baan?

Het spreekt voor zich dat ook je werkgever bereid moet zijn om je bij een alarmering direct te laten uitrukken. Ook als je alleen 's avonds en 's nachts beschikbaar bent, is het van belang dat je werkgever instemt met je werk als brandweerman/ -vrouw. Het kan namelijk zijn dat je na een lange nachtelijke uitruk de volgende dag niet optimaal inzetbaar bent.

 

We kunnen je helpen bij het overleg bij je werkgever. Niet alleen neemt deze zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar hij kan ook voordeel hebben bij een werknemer die brandweervrijwilliger is. Zo zijn bedrijven namelijk verplicht bedrijfshulpverleners (BHV) op te leiden. Als je de opleiding Manschap-A hebt gevolgd, is een cursus BHV overbodig.

 

Ondersteunend brandweervrijwilliger
De brandweer bestaat niet alleen uit vrijwilligers die branden blussen of hulp bieden bij ongevallen (repressief). We hebben ook vrijwilligers nodig die bijvoorbeeld voorlichting kunnen geven over brandpreventie of onderhoudswerkzaamheden kunnen uitvoeren aan het materieel en materiaal. Deze collega’s voeren dus geen repressieve taken (uitrukken) uit en besteden daarom ook geen uren aan opleiden, trainen en oefenen.

Interesse?
Op dit moment zoeken we vrijwilligers voor meerdere posten. Wil je weten of het iets voor jou is om brandweervrijwilliger te worden en wil je meer informatie? Laat dan je gegevens achter op deze pagina. De postcommandant van jouw woon- of werkplaats neemt dan contact met je op.

De brandweer iets voor jou?

Wil je weten of het iets voor jou is om brandweervrijwilliger te worden en wil je meer informatie? Klik dan op de knop hieronder en laat je contactgegevens achter.

RHCH_VR-NHN_MS_Brand-57.jpg

Foto's van de opleiding Manschap A

Delen