“Je gaat altijd voor de redding.”

Gijs Kaandorp (36) is sinds 2011 vrijwillig brandweerduiker. Hij is verbonden aan het duikteam van Heerhugowaard.

Smalle, slingerende dijkjes met daarnaast diepe vaarten. In het polderlandschap van Noord-Holland is de aanwezigheid van een duikteam van de brandweer geen overbodige luxe. Er wil nog wel eens een auto te water raken. Jaarlijks registreert deze regio rond de honderd waterongevallen, wat relatief veel is.

Het gouden uur

“Natuurlijk probeer je zo snel mogelijk ter plaatse te zijn om de inzittenden levend uit de auto te halen. Professionals spreken van ‘het gouden uur’, waarin de kans op een geslaagde redding het grootst is”, aldus Gijs.

Die wetenschap geeft hem ook de grootste voldoening in het brandweerduiken. Je kunt echt het verschil maken tussen leven en dood. “Maar zelfs als je weet dat je te laat bent, kun je nog veel eer aan je werk behalen. Voor nabestaanden is het heel belangrijk dat slachtoffers respectvol worden geborgen.”

Assistentie politie

Het duikteam wordt ook door de politie ingeschakeld om voorwerpen op te duiken, die na een misdrijf - vermoedelijk - in het water zijn gegooid. “Je staat via de seinlijn altijd in contact met een collega-duiker aan de wal. Die helpt je met de oriëntatie. In het water is het vaak pikkedonker. Natuurlijk oefenen we zulke situaties regelmatig”, vertelt Gijs.

Voor hij brandweerduiker werd, had Gijs nog geen enkel duikbrevet. Sindsdien heeft hij ook de andere kanten van de duiksport leren kennen. “We zijn met het duikteam ooit wezen wrakduiken in Egypte. Dat vond ik fantastisch.”

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is op zoek naar mannen en vrouwen die naast hun baan of opleiding vrijwillig brandweerduiker willen worden. Kijk voor meer informatie op www.brandweerduikerworden.nl

Delen