Wat doe je als brandweerduiker?

Je treedt op bij diverse waterincidenten. Meestal om personen te redden uit het water, maar soms ook om personen te bergen of de politie te assisteren bij het opduiken van materialen.

Close
  1. Informatie bijeenkomst
  2. Zwemtest: hierbij wordt beoordeeld hoe watervrij je bent en of je conditie voldoende is om de opleiding te doorlopen
  3. Motivatie gesprek: hierin worden alle aspecten van de opleiding en het duiker zijn besproken (ook tijdsinvestering)
  4. Assessment: hierbij worden jouw mogelijkheden en beperkingen in relatie tot de functie van brandweerduiker vastgesteld
  5. Medische keuring: zoals een longfoto, fietstest, histamine-provocatietest (een onderzoek waarbij gemeten wordt hoe prikkelbaar je luchtwegen zijn) en een saneringsverklaring van de tandarts
RHCH VR NHN Brandweer Duikers Heerhugowaard 124

Onderwerpen

Close

Opleidingsduur

De opleiding tot brandweerduiker duurt ongeveer vijf maanden. Het is vaak een combinatie van een avond en een dag in de week (meestal een zaterdag). Zodra je de theorie afrondt, vervalt de avond. Daarnaast ben je regelmatig aanwezig bij oefeningen van het duikteam.

Theorie

De theoretische kant van de duikopleiding bestaat uit wet- en regelgeving, het vak brandweerduiker en duikmedische onderwerpen. De theorielessen vinden vaak plaats in de avond en vragen om thuisstudie. Dit gedeelte van de opleiding wordt afgesloten met een examen.

Binnenwater

Overdag start de opleiding in het zwembad. Hier leer je de praktische kant van het brandweerduiken en raak je bekend met de materialen. Je werkt toe naar je examen in binnenwater (een gewoon of een speciaal, extra diep zwembad).

Buitenwater

Daarna ga je verder in buitenwater. Hier leer je om te zoeken naar voertuigen en slachtoffers, gebruik te maken van stroming en doe je een nachtduik. Na afloop van dit onderdeel leg je een laatste examen af.

RHCH VR NHN Brandweer Duikers Heerhugowaard 5

Onderwerpen

Close

Oefenen

Na afloop van je opleiding oefen je ongeveer twintig tot dertig keer per jaar. Dit komt erop neer dat je ongeveer twee keer per maand aanwezig bent bij een oefening. Deze vinden plaats op maandagavond, dinsdagochtend, woensdagavond of zondagochtend en duren ongeveer twee uur. Ook vinden er zo nu en dan duikdagen plaats.

Hercertificering

Eens per vier jaar doe je opnieuw examen. Hiervoor ga je naar een duiktoren, waar je opnieuw getoetst wordt op de onderwerpen uit het binnenwater examen. Door het volgen van het oefenprogramma werk je naar de hercertificering toe.

RHCH VR NHN Brandweer Duikers Heerhugowaard 110

Onderwerpen

Close

Als brandweerduiker ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week oproepbaar via je pager. Ben je niet beschikbaar vanwege privé-bezigheden? Dan geef je dit aan in een systeem via je de app, webpagina of pager.

RHCH VR NHN Brandweer Duikers Heerhugowaard 2

Onderwerpen

Close

Als brandweerduiker ontvang je een financiële vergoeding. Deze bestaat uit een vaste maandelijkse vergoeding. Daarnaast ontvang je een vergoeding voor de oefen- en inzeturen.

RHCH VR NHN Brandweer Duikers Heerhugowaard 18

Onderwerpen

Close

Als brandweerduiker kun je kiezen voor vervolgopleidingen. Je start dan met de basisopleiding tot brandweerman of -vrouw: klik hier om daar meer over te lezen.

RHCH VR NHN Brandweer Duikers Heerhugowaard 8

Onderwerpen