Word brandweerduiker op oproepbasis

Brandweerduiker ben je naast je baan of opleiding. In de regio Noord-Holland Noord beschikt zowel de brandweer in Heerhugowaard als in Hoorn over een duikteam. Bij een oproep is het natuurlijk van belang dat je binnen enkele minuten op de kazerne kunt zijn. Dit kan alleen als je woont of werkt in Heerhugowaard of Hoorn.

Wat doe je als brandweerduiker?

Je treedt op bij diverse waterincidenten. Meestal om personen te redden uit het water, maar soms ook om personen te bergen of de politie te assisteren bij het opduiken van materialen.

Hoe ziet het aannameproces eruit?

  1. Informatie bijeenkomst
  2. Zwemtest: hierbij wordt beoordeeld hoe watervrij je bent en of je conditie voldoende is om de opleiding te doorlopen
  3. Motivatie gesprek: hierin worden alle aspecten van de opleiding en het duiker zijn besproken (ook tijdsinvestering)
  4. Assessment: hierbij worden jouw mogelijkheden en beperkingen in relatie tot de functie van brandweerduiker vastgesteld
  5. Medische keuring: zoals een longfoto, fietstest, histamine-provocatietest (een onderzoek waarbij gemeten wordt hoe prikkelbaar je luchtwegen zijn) en een saneringsverklaring van de tandarts

Hoe ziet de opleiding eruit?

Opleidingsduur
De opleiding tot brandweerduiker duurt ongeveer vijf maanden. Het is vaak een combinatie van een avond en een dag in de week (meestal een zaterdag). Zodra je de theorie afrondt, vervalt de avond. Daarnaast ben je regelmatig aanwezig bij oefeningen van het duikteam.

Theorie
De theoretische kant van de duikopleiding bestaat uit wet- en regelgeving, het vak brandweerduiker en duikmedische onderwerpen. De theorielessen vinden vaak plaats in de avond en vragen om thuisstudie. Dit gedeelte van de opleiding wordt afgesloten met een examen.

Binnenwater
Overdag start de opleiding in het zwembad. Hier leer je de praktische kant van het brandweerduiken en raak je bekend met de materialen. Je werkt toe naar je examen in binnenwater (een gewoon of een speciaal, extra diep zwembad).

Buitenwater
Daarna ga je verder in buitenwater. Hier leer je om te zoeken naar voertuigen en slachtoffers, gebruik te maken van stroming en doe je een nachtduik. Na afloop van dit onderdeel leg je een laatste examen af.

Vakbekwaamheid

Oefenen
Na afloop van je opleiding oefen je ongeveer twintig tot dertig keer per jaar. Dit komt erop neer dat je ongeveer twee keer per maand aanwezig bent bij een oefening. Deze vinden plaats op maandagavond, dinsdagochtend, woensdagavond of zondagochtend en duren ongeveer twee uur. Ook vinden er zo nu en dan duikdagen plaats.

Hercertificering
Eens per vier jaar doe je opnieuw examen. Hiervoor ga je naar een duiktoren, waar je opnieuw getoetst wordt op de onderwerpen uit het binnenwater examen. Door het volgen van het oefenprogramma werk je naar de hercertificering toe.

24/7 oproepbaar

Brandweer Noord-Holland Noord heeft twee duikteams: in Heerhugowaard en in Hoorn. Als brandweerduiker ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week oproepbaar via je pager. Ben je niet beschikbaar vanwege privé-bezigheden? Dan geef je dit aan in een systeem via je de app, webpagina of pager.

Vergoeding

Als brandweerduiker ontvang je een financiële vergoeding. Deze bestaat uit een vaste maandelijkse vergoeding. Daarnaast ontvang je een vergoeding voor de oefen- en inzeturen.

Vervolgopleidingen

Als brandweerduiker kun je kiezen voor vervolgopleidingen. Je start dan met de basisopleiding tot brandweerman of -vrouw: klik hier om daar meer over te lezen.

Interesse?

Wil je weten of het iets voor jou is om brandweerduiker te worden en wil je meer informatie? Laat je gegevens hier achter. We nemen dan contact met je op!

Meer weten?

Wil je weten of het iets voor jou is om brandweerduiker in Heerhugowaard of Hoorn te worden en wil je meer informatie? Klik dan op de knop hieronder en laat je contactgegevens achter.

Delen