Meer weten?
Wil je weten of het iets voor jou is om brandweerassistent te worden en wil je meer informatie? Ga dan naar het formulier hieronder en laat je contactgegevens achter.
In januari 2021 start de opleiding tot brandweerassistent. Deze opleiding is vol. Op dit moment staat er nog geen nieuwe opleiding gepland.
Binnen de brandweerposten Bergen, Dirkshorn, Groet, Limmen en Schoorl bestaat sinds kort een nieuwe functie: de brandweerassistent.
Als brandweerassistent doe je hetzelfde werk als een beroeps of vrijwilliger. Je bestrijdt alleen geen brand binnen gebouwen (binnenbranden) en werkt niet met hydraulisch gereedschap. Je opleiding is korter en de keuring minder zwaar. Altijd al bij de brandweer gewild? Dan is dit je kans.
Je kunt brandweerassistent worden vanaf achttien jaar. Ben je een fitte vijftigplusser die vitaal wil blijven? Een vader of moeder met kinderen op de basisschool en weer tijd om te ondernemen? Werk je in de horeca en ben je overdag beschikbaar? Of ben je student die wil proeven aan het brandweervak om eventueel door te groeien naar vrijwilliger of beroeps?
Je hoeft geen superman of superwoman te zijn. Je krijgt een keuring om te testen of je dit beroep fysiek kunt uitoefenen. Dit is een medische keuring in combinatie met een fietstest op een hometrainer. Met een gewone, gemiddelde conditie kom je normaal gesproken door de keuring heen. Afhankelijk van je leeftijd word je elke vier of twee jaar gekeurd.
Vaak denken mensen dat de brandweer alleen betrokken is bij het blussen van grote branden of het openknippen van auto’s na een ongeval. Dat komt voor, maar we doen veel meer. Jij helpt ook iemand die in een lift vastzit, een paard dat in de sloot is beland, een zieke oudere die uit een flat moet worden gehesen en geeft voorlichting over brandveiligheid.
De opleiding tot brandweerassistent duurt een half jaar (26 dagdelen theorie en praktijk) en wordt gegeven door een instructeur. Je krijgt tweeënhalf uur instructie per week en thuis verdiep je je anderhalf uur per week in de online theorie. Tijdens de oefenavond binnen de post helpen je ploegleden je natuurlijk ook. Je werkt toe naar een examen dat wordt afgenomen door een onafhankelijk examinator. Haal je het examen niet, dan krijg je een herkansing.
Als brandweerassistent in opleiding oefen en ruk je tijdens je opleiding al direct uit met je team. Je hebt een wit hesje aan dat wordt vervangen door een blauw hesje als je je opleiding hebt afgerond.
Als je wilt, kun je dan doorleren voor de functie van Manschap. Tijdens deze opleiding word je getraind om ook binnen gebouwen branden te bestrijden en met hydraulisch gereedschap te werken. Afhankelijk van het animo worden voor Brandweerassistenten vrijstellingen binnen de opleiding bepaald..
Onderdelen opleiding brandweerassistent
De onderdelen van je opleiding zijn:
Examen
Het online theorie-examen bestaat uit multiple choice-vragen. Daarnaast word je beoordeeld op vier praktijkonderdelen:
Tijdens je opleiding ben je gedurende zes maanden ongeveer tweeënhalf uur per week kwijt tijdens een instructieavond en studeer je anderhalf uur thuis. Ook doe je al mee met de wekelijkse oefenavond, zo’n tweeënhalf uur per week. Nadat je je opleiding hebt afgerond, blijft alleen de oefenavond over. Per jaar zijn er ongeveer 20 oefenavonden.
Calamiteiten zijn niet te plannen. Je kunt overdag, ’s avonds en ’s nachts worden opgeroepen om een incident te bestrijden. Informeer bij je post hoeveel er gemiddeld per jaar wordt uitgerukt.
We verwachten van jou een vrijwillige, maar geen vrijblijvende inzet. Geef bij je team aan wanneer je meestal beschikbaar bent om binnen drie tot vijf minuten op de post te zijn. Je hoeft uiteraard niet altijd oproepbaar te zijn, maar we moeten wel op je kunnen bouwen.
Het beroep trekt een wissel op je privéleven. Je gezin en werkgever moeten achter je werk als brandweerassistent staan. Jijzelf bent bereid om rekening te houden met de inzet die van je wordt verwacht. Je kunt best wel eens een wijntje of een biertje drinken, maar je weet dat je pieper af kan gaan en dat jij op dat moment niet uitrukt met de brandweer.
Je ontvangt een vaste bruto jaarvergoeding van 376 euro. Daarnaast krijg je een bruto uurbedrag van 11,66 euro voor oefeningen en cursussen, en een bruto uurbedrag van 21,67 euro voor inzetten (brandbestrijding en hulpverlening).
Je krijgt één of meer gesprekken met je team en een keuring. Op basis daarvan besluiten jullie samen of de functie bij je past.
Wil je meer informatie, of een keer langskomen op de wekelijkse oefenavond? Laat dan je naam en contactgegevens achter via het formulier. De commandant van de brandweerpost in jouw woonplaats en/of werkomgeving neemt contact met je op.
Wil je weten of het iets voor jou is om brandweerassistent te worden en wil je meer informatie? Ga dan naar het formulier hieronder en laat je contactgegevens achter.