Q&A dubbelprofessional

Wat is een ‘dubbelprofessional’?
Een dubbelprofessional is een kantoormedewerker die op gezette tijden een brandweerteam versterkt bij een inzet overdag. Daarvoor zit hij of zij in het veld op een post, waar hij of zij regulier werk uitvoert, totdat de nood aan de man komt en er uitgerukt moet worden.

Kan iedereen dubbelprofessional worden?
Je volgt sowieso de reguliere basisbrandweeropleiding en moet daarvoor aan dezelfde toelatingseisen voldoen als elke andere deelnemer. Een goede basisconditie is een vereiste. Dat wordt getest in de aanstellingskeuring.

Hoe zit het met de belasting van de opleiding?
Het plan is dat een dubbelprofessional een versnelde opleiding volgt, zodat je binnen een jaar manschap bent. Tijdens het opleidingsjaar ben je elke week een middag en een aansluitende avond kwijt aan de brandweer. Het middagdeel vindt plaats onder werktijd, het avonddeel komt erbij.

En met het oefenen?
Na het opleidingsjaar moet een dubbelprofessional - net als andere brandweermanschappen - minimaal 60 uur per jaar oefenen. Acht avonden per jaar oefen je mee met een post en zes dagen per jaar oefen je overdag. Eén dag per jaar ga je naar een oefencentrum.

Wanneer start het traject?
Voorlopig is de planning als volgt: start van de opleiding in maart 2020 en inzetbaar vanaf maart 2021.

Voer je als dubbelprofessional ook de reguliere brandweeractiviteiten uit?
Je staat alleen paraat voor een uitruk. Voor de rest kun je je concentreren op je kantoorwerkzaamheden.

Wat vindt een leidinggevende ervan, als een van zijn of haar medewerkers dubbelprofessional wil worden?
Alle leidinggevenden staan in principe achter het project, omdat het bijdraagt aan de missie van de veiligheidsregio om leed en schade te verminderen. Ga in gesprek met je lijnmanager over de mogelijkheden. Die bepaalt uiteindelijk of je in aanmerking komt.

Kun je kiezen voor een brandweerpost?
Je kunt kiezen aan welk regionaal team je verbonden wilt worden. De keuze voor een post maken we in overleg. Dat hangt ook af van de vraag waar de bezettingsproblemen het grootst zijn. Eventueel kun je op meerdere posten worden ingezet. Of op een grotere kazerne waardoor een brandweerteam meer ruimte in de planning krijgt om een andere collega door te schuiven naar een kleinere kazerne.

Waarom worden vrijwilligers niet gevraagd dubbelprofessional te worden?
Het is nu al mogelijk voor vrijwilligers om hun kantoorwerk op de kazerne te doen en zo de paraatheid te versterken. Wellicht dat dit nog meer bekendheid kan krijgen? Daarnaast bekijken we als organisatie hoe we in de werving van nieuwe vrijwilligers ons ook specifiek op ZZP’ers kunnen richten die bijvoorbeeld op de kazerne kunnen werken.

Met het project dubbelprofessional willen we als veiligheidsregio/overheid het goede voorbeeld geven als werkgever. Zo kunnen we straks aan andere gemeenten en werkgevers laten zien dat de combinatie van je gewone werk doen en de paraatheid versterken goed mogelijk is.

Geïnteresseerd?
Lijkt de rol van dubbelprofessional je wat? Of twijfel je en weet je niet of het brandweerwerk wel bij je past? Je kunt met al je vragen terecht bij Mischa de Bruijn, Rory Meester, Brian Mulder of Jaap Water.

Daarnaast organiseren we binnenkort meerdere korte informatiebijeenkomsten en kun je het werk van de brandweer ervaren tijdens een van de oefenmomenten.

Vragen?
Heb je vragen? Of wil je je belangstelling alvast kenbaar maken? Mail dan naar dubbelprofessional@vrnhn.nl. 

Delen