Vrijwilliger worden??

Het korps Vaassen met de kazerne aan de Laan van Fasna bestaat alleen uit vrijwilligers. Het korps heeft de beschikking over een tankautospuit, de 7633, een manschappen/materieelwagen, de 7603, en een schuim/natuurbrandblusvoertuig, de 7643. Een haakarmbakvoertuig, voor vervoer van het WTS, groot watertransport en voor de WIP, water inname bak.

Wie zijn die vrijwilligers?

Vrijwilligers bij de brandweer zijn werkzaam in diverse beroepsgroepen en opleidingsniveaus en komen voort uit alle lagen van de bevolking. Het zijn mensen die zich betrokken voelen bij hun woon- en werkomgeving en zich daarvoor willen inzetten. Zij willen werken onder niet-alledaagse omstandigheden en hulp verlenen aan mens en dier.

Wie zoeken wij?

Wij zoeken mannen en vrouwen vanaf 18 jaar die willen werken in een team dat altijd paraat staat om de helpende hand te bieden.  Als vrijwilliger moet je van een uitdaging houden. Iedere oproep is weer spannend. Je weet nooit wat je aantreft. Je treedt op bij brand, verkeersongelukken, ongevallen met gevaarlijke stoffen en stormschade. Hiervoor biedt de brandweer natuurlijk goede opleidingen en oefeningen. Je beschikt over een goede lichamelijke en geestelijke conditie. Je kunt improviseren en je beschikt over een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel. Je kunt als vrijwilliger in regel tot je 55 jaar in dienst blijven.

Hoe vrijwillig is de brandweer?

De kwaliteit van de diensten die de brandweer verleent, is sterk afhankelijk van de paraatheid van de organisatie. Met oog op de openbare veiligheid is de opkomsttijd van de brandweer aan genormeerde tijdslimieten gebonden. Simpeler gezegd: de brandweer moet op tijd op de plaats van een incident zijn. De woon- en werkafstand van vrijwillig personeel tot de brandweerkazerne moet daarom beperkt blijven. Voor Vaassen houdt dit in, dat je woont en/of werkt in Vaassen. Werken als vrijwilliger voor de brandweer betekent, dat je in principe 24 uur per dag, zeven dagen in de week oproepbaar en beschikbaar bent.

In Vaassen hebben we met name behoefte aan mannen en vrouwen die overdag op werkdagen beschikbaar zijn.

Naast de wekelijkse oefenavond ben je verplicht de opleiding manschap te volgen (2 jaar). Daarnaast kun je ook andere opleidingen volgen zoals brandweerchauffeur. De meeste vrijwilligers hebben een vaste fulltime baan. Het is daarom belangrijk dat jezelf, je partner en je directe omgeving voor honderd procent achter je keuze staan. Ook je werkgever moet op de hoogte zijn en je toestemming willen geven om direct uit te rukken tijdens werktijd. Je werkgever heeft ook voordeel van jou als vrijwilliger. Bedrijven zijn verplicht bedrijfshulpverlening op te leiden. Als je brandwacht bent, is een cursus bedrijfshulpverlener overbodig. Het korps Vaassen wordt gemiddeld 120 keer per jaar gealarmeerd. soms gebeurt er weken niets, soms ruk je drie keer per dag uit. Vaak betreft het incidenten die binnen het uur zijn verholpen, soms wordt je echter ook uren achtereen ingezet.

Hoe belangrijk is een goede conditie?

De brandweer opereert vaak onder moeilijke omstandigheden. De inspanningen die van het personeel wordt gevraagd zijn soms groot. Een algemene keuring en een inspanningstest bij een keuringsinstantie of Arbo-dienst, voorafgaand aan de aanstelling, maar ook periodiek tijdens het dienstverband, is daarom noodzakelijk. Deze keuring betaalt de brandweer. Op die manier weet je voor jezelf ook, of je in een goede lichamelijke en psychische conditie bent zonder je ziektekostenverzekeraar daarvoor te hoeven te raadplegen. Voor wie regelmatig sport, is de conditie over het algemeen geen probleem.

Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?

Iedere brandweerman- of vrouw volgt de basisopleiding manschap. Dit alles op kosten van de brandweer. Ook voor de benodigde cursustijd ontvang je een vergoeding. De brandweeropleidingen zijn in heel Nederland gelijk en worden afgesloten met een Rijksexamen. Er is dus geen onderscheid tussen vrijwillig en beroepspersoneel voor wat betreft opleidingen. Een specifieke vooropleiding heb je niet nodig. Technisch inzicht komt wel van pas.

De brandweer biedt een financiële vergoedingsregeling. Daarnaast is het brandweerpersoneel bij de VNOG verzekerd tegen schade en letsel die het gevolg zijn van ongevallen tijdens de dienstuitoefening. Rechten en plichten van vrijwillig personeel zijn vast gelegd in de Rechtspositieregeling vrijwilliger bij de VNOG.

Het korps Vaassen is een hechte groep enthousiaste mensen, waarvoor de brandweer meer is dan het brandweerwerk alleen. Het korps heeft een eigen personeelsvereniging, die regelmatig activiteiten organiseert, zoals een excursie, een familiedag en een gezellige avond. Zelfs de wekelijkse oefenavond ervaren de brandweermannen als een verenigingsavond.

Interesse?

Heb je na het lezen van deze informatie interesse om bij de vrijwillige brandweer van Vaassen te komen of wil je nog meer informatie?

Stuur een mail naar info@brandweervaassen.nl

 

Delen