Zware storm raast over onze regio

  • Heerde
  • 19 januari 2018

Gisteren was er officieel sprake van een zeer zware storm, omdat in Hoek van Holland een uurgemiddelde windkracht 11 werd gemeten. Ook in onze regio had dat gevolgen. Bij ons kwam het tot windstoten van 115 kilometer per uur. Op een gegeven moment werd er code rood afgegeven voor de storm. Bij de brandweer in onze regio, VNOG, kwamen er tussen 08.00 en 14.00 uur 670 meldingen binnen van omgevallen bomen, afgebroken takken, losliggende dakpannen, weggewaaide daken, wateroverlast door gescheurde waterleidingen en losgeraakte gevelbeplating. Om 10:41 werd er besloten om te kazerneren. Dit gebeurde bij alle 56 brandweerposten in onze regio, zo ook voor brandweer Heerde en Wapenveld.

Dit betekend dat de kazerne vanaf dat moment continu bemand is. Omdat het dan te druk is bij de alarmcentrale, houdt de post zelf in de gaten welke meldingen er binnenkomen en sturen dan direct de ploegen aan in het veld, naar welke locatie men moet. De alarmcentrale kan zich dan op andere calamiteiten richten. Vanaf drie uur werd het weer rustig en kon de kazernering weer worden opgeheven.

Voor brandweer Heerde kwam de eerste melding van stormschade om 09:58 uur binnen. Aan de Veesser Enkweg was een boom tegen een huis aangevallen. De schade viel gelukkig mee. De brandweer heeft door middel van een lier de boom weg kunnen trekken van het huis.

Verder kreeg brandweer Heerde nog vele andere meldingen te verwerken. Zo moest men naar de Kamperweg, waar diverse bomen omgewaaid waren. Ook aan de Nieuwe Zuidweg lagen een aantal bomen over de weg. Het zelfde gold voor de Sprengenweg en het Renderklippenpad. Op de hoek Rhijnsburlaan en de Schotkampseweg was ook een boom omgewaaid, die de Schotkampseweg versperde.

Klik hier voor meer beeldmateriaal!

 

Delen