• Radio Kootwijk
  • 03 april 2017

Afgelopen maandag werd het Shell tankstation Lukasgat tussen 18:00 en 21:00 uur afgesloten voor een grote multi-hulpverleningsoefening. Deze oefening werd georganiseerd voor diverse hulpverleningsdiensten. Aan deze oefening deden shell, brandweer Gendringen, brandweer Epe, brandweer Apeldoorn, brandweer Heerde, politie, ambulance, Rijkswaterstaat en de lotusgroep Apeldoorn mee.

Het scenario was dat er een automobilist de macht over het stuur was verloren. Hij reed op de LPG installatie van het tankstation en raakte daarbij een afsluiter. Hierdoor brak er brand uit bij het vulpunt van de LPG installatie. Deze brand zorgde ervoor dat er vervolgens drie auto’s in vlammen opgingen. De bijrijder van de auto die op de LPG installatie was gereden, zat bekneld in de auto en had een metalen buis tussen de ribben gekregen. Deze was ten tijde van het ongeval door de ruit gevlogen. De bestuurder had de auto verlaten om hulp te halen, maar raakte een eindje verderop onwel. Totdat de hulpdiensten op locatie waren werd de eerste hulp verleend door de BHV’ers van Shell. Zij bleven tijdens het incident de hulpverleners assisteren.

Aan de diverse hulpdiensten de taak om deze gevaarlijke situatie in de kiem te smoren. De brandweer werd ingezet om de brand te blussen en het beknelde slachtoffer uit de auto te bevrijden. Dit laatste gebeurde in goede samenwerking met de ambulancedienst.

De brand werd eerst geblust door brandweer Heerde, met diverse hogedruk stralen. Later werden de brandende voertuigen afgeblust met schuim. Deze werd met de blusmonitor van het voertuig van brandweer Epe over de voertuigen gespoten. Brandweer Gendringen hield zich ondertussen bezig met het beknelde slachtoffer. Zij werden daarbij later nog geassisteerd door brandweer Heerde. Ook moest de buis, die bij het slachtoffer tussen de ribben zat, worden afgeknipt. Nadat het beknelde slachtoffer met behulp van de ambulancedienst en brandweer uit de auto was bevrijd kon deze ook met de ambulance mee naar het ziekenhuis.

Delen