IJsduik voor duikers brandweer Heerde in Apeldoorns Kanaal

  • Heerde
  • 22 januari 2017

Het heeft de afgelopen periode weer goed gevroren, wat een ijslaag tot gevolgen heeft op diverse plassen en kanalen. Ook brengt dit gevaren met zich mee. Iemand kan bijvoorbeeld door het ijs zakken of een wak in schieten. Vaak wordt dan voor dit soort incidenten in onze regio het duikteam van brandweer Heerde opgeroepen.

Zodra er dan een laagje ijs ligt wordt er ook meteen geoefend met een zogenaamde ijsduik. Dit jaar werd dit gedaan in het Apeldoorns Kanaal nabij de Bonenburger Brug.
De ervaringen die de duikers dan op doen kunnen dan toegepast worden bij een eventuele echte inzet, zoals in het voorbeeld boven aan dit bericht is omschreven.

Met een ijslaag, met eventueel een laagje sneeuw er overheen, is het vaak donkerder onder water. Als duiker kun je ook niet zo maar op stijgen. Je moet altijd weer terug naar het wak, waar je het water bent ingegaan. Een goede communicatie met de DPL (DuikPloegLeider) is dan ook van cruciaal belang.

Ook werd er met een redplank geoefend, waarmee men zich over het ijs kan glijden. We hebben beelden kunnen maken van boven het ijs, maar ook onder het ijs.

Delen