Woning onbewoonbaar door brand Zuiderzeestraatweg Wezep

  • Brandweer Hattem
  • 11 april 2019

Een woning aan de Zuiderzeestraatweg in Wezep is in de nacht van woensdag op donderdag onbewoonbaar geworden door een brand die vermoedelijk woensdagavond al ontstaan is. De bewoners van de woning gelegen aan de Zuiderzeestraatweg tussen de kruising met de Ruitersveldweg en de rotonde met de Veluwelaan hadden woensdagavond rond 23.00u al een branderige lucht waargenomen maar konden op dat moment niks opvallends in de woning vinden. Ze gingen naar bed, maar rond vijf voor half twee 's nachts werd er alsnog een brand ontdekt. Er was brand ontstaan in de houten vloer rondom het schoorsteenkanaal. Terwijl de bewoonster 112 belde, ging haar man met een tuinslang nog een bluspoging ondernemen.

Bij aankomst van de brandweer van Wezep was er sprake van rookontwikkeling die naarmate de tijd vorderde steeds meer in dikte toenam. De hoogwerker van brandweer Zwolle was ook direct meegealarmeerd. De aanvalsploeg is direct de woning in gegaan en heeft onder andere in de woonkamer het plafond gesloopt zodat men bij de brandhaard kon komen. Met behulp van de hoogwerker is een inspectie gedaan van de buitenkant van de woning. Met de warmtebeeldcamera bleek echter dat er geen verhoogde temperaturen waargenomen konden worden rond het dak. Tegelijkertijd nam de rookontwikkeling wel fors toe.

De Officier van Dienst van de brandweer (OvD-B) kwam vervolgens ter plaatse en na korte tijd is in overleg met de bevelvoerder van de eerste tankautospuit gekozen om een extra tankautospuit op te roepen. De opschaling 'middelbrand' werd ingezet waardoor er naast de extra tankautospuit ook de tankwagen van brandweer Hattem en het Watertransportsysteem (WTS-500) van brandweer Wapenveld werden opgeroepen. Toen deze voertuigen aankwamen was de rookontwikkeling al weer afgenomen. Brandweer Hattem heeft met de blusploeg ondersteuning geboden aan brandweer Wezep. De tankwagen van Hattem heeft voor wat extra water gezorgd. De inzet van brandweer Wapenveld bleek verder niet nodig.

De woning is door de brand onbewoonbaar geworden. De schade door het vuur zelf bleef grotendeels beperkt tot het plafond en de vloer, de rest van de woning stond volledig vol met rook. Stichting Salvage is ter plaatse gekomen namens de verzekering om de bewoners te helpen met het afhandelen van de brand. Ook de Officier van Dienst Bevolkingszorg (OvD-BZ) is ter plaatse gekomen om ondersteuning te bieden aan de bewoners. Team Brandonderzoek (TBO) van de brandweer zal onderzoek doen naar het ontstaan van de brand.

Bron: Stefan Verkerk Fotografie

Delen