DSC 5515

Word onze collega!

Aalten

Brandweer Aalten bestaat uit vrijwilligers die vanuit hun dagelijkse werk of vanuit de privé situatie bij een alarmering naar de brandweerpost spoeden om hulp te bieden bij branden of hulpverlening  bij ongevallen.

Informatiebijeenkomst

Op donderdag 10 juni om 20.00 uur organiseren we een online informatiebijeenkomst. Aanmelden kan via de contactgegevens elders op deze pagina. De bijeenkomst is vanwege corona níet op de kazerne maar via een Live Teams meeting online (duurt ongeveer een uur). Het belooft een interessante bijeenkomst te worden! Kun je 10 juni onverhoopt niet, stuur dan toch een mail zodat we jou op een ander moment kunnen informeren.

Wie zoeken wij?
Wij zoeken mannen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar die wonen en bij voorkeur ook werken in Aalten. Er is vooral behoefte aan mensen die overdag beschikbaar zijn en dat is ook de reden dat bijvoorbeeld huisvrouwen of -mannen met nadruk wordt gevraagd om te reageren: mensen die willen werken in een team, die altijd bereid zijn een helpende hand te bieden en van een uitdaging houden.
Iedere oproep is weer spannend. Je weet nooit wat je aantreft. Brandweerwerk is namelijk veel meer dan alleen maar het blussen van branden. De brandweer is er om mensen en dieren hulp te verlenen bij brand en ongevallen. Zij treden op bij verkeersongevallen, ongevallen met gevaarlijke stoffen, stormschade en wateroverlast. Hiervoor biedt de brandweer natuurlijk goede opleidingen en oefeningen.

Wat vragen wij?
• Dat je beschikt over een goede lichamelijke en geestelijke conditie.
• Je bent sportief, stressbestendig en praktisch ingesteld.
• Je kunt improviseren en je beschikt over een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat bieden wij?
Centraal staat dat je als hulpverlener in staat bent om mensen in noodsituaties te helpen. Dat kost inzet en kracht. Maar het geeft ook zeer veel voldoening om samen met je team een klus te klaren! De mogelijkheid om je in te zetten voor het redden van mens en dier, in je eigen omgeving en binnen een hecht en gemotiveerd team, moet de voornaamste reden zijn om je aan te melden.
De brandweer biedt echter meer; natuurlijk zorgt de brandweer voor een goede opleiding, en zowel voor de scholing en oefeningen als voor het uitrukken ontvang je een financiële vergoeding. Ook zorgt de brandweer voor een goede verzekering. De brandweerpost van Aalten beschikt over uitstekende faciliteiten. Het materieel is modern en van hoogwaardige kwaliteit. En uiteraard regelt de brandweer je uitrukkleding.

Aantrekkelijk voor werkgevers
Voor werkgevers is het ook aantrekkelijk om een of meer vrijwilligers in dienst te hebben. Op grond van de Arbowet is namelijk bepaald dat in elk bedrijf één of meerdere zogenaamde bedrijfshulpverleners aanwezig moeten zijn. Indien je de brandweeropleiding voltooit, lever je in die zin een positieve bijdrage aan de veiligheid binnen het bedrijf. Eventueel gaan wij graag in gesprek met jouw werkgever.

Ook vrouwen zijn welkom
We komen steeds meer vrouwen tegen in de uitrukfunctie bij de brandweer, ook bij brandweer Aalten.  Ook vrouwen uit Aalten wordt dan ook nadrukkelijk gevraagd om te reageren.

Ben je alleen overdag beschikbaar of werk je in ploegendienst, dan ben je ook welkom. Deze functie is ook prima uit te voeren door dames en heren die bijvoorbeeld in deeltijd werken. Ook als je overdag slechts enkele uren beschikbaar bent (bijvoorbeeld als de kinderen naar school zijn) dan ben je welkom bij de post.

Interesse?
Heb je na het lezen van deze informatie interesse om bij de vrijwillige brandweer te komen? Neem dan contact op via b.kampshof@vnog.nl

Wij zoeken collega's!

Checklist Checklist

Wie zoeken wij?

 • Man of vrouw vanaf 18 jaar

 • Woont of werkt op maximale afstand van zo'n 5 minuten vanaf de brandweerkazerne

 • Goede lichamelijke- en fysieke conditie

 • Teamplayer / saamhorigheid / kameraadschap

 • Goede beheersing van de Nederlandse taal

 • Minimaal een VMBO-diploma

 • Minimale lengte van 1.65 meter

 • Sportief, aanpakker en geen last van hoogte- en engtevrees

 • Bereid om de benodigde landelijk erkende brandweerdiploma’s te behalen

Een uitstekende brandweeropleiding

De basisopleiding duurt twee jaar, één avond per week. Of één jaar, één dag per week. Naast het theoretische deel is het de bedoeling dat je veel praktijkervaring opdoet. Dit gebeurt tijdens de wekelijkse oefenavond en de uitrukken. Je krijgt tijdens je opleiding een persoonlijke leerwerkplekbegeleider. 

Een uitdagende klus

Je maakt deel uit van een team van professionele collega's, waarmee je een belangrijke bijdrage levert aan de samenleving.

Een marktconforme vergoeding

Je bent vrijwilliger maar je krijgt een vaste jaarvergoeding voor je werk bij de brandweer. Daarnaast ontvang je een uurvergoeding voor uitrukken, oefeningen en opleidingen. Wij zorgen ervoor dat je tijdens je werk goed verzekerd bent.
Checklist Checklist

Wat krijg je ervoor?

 • Afwisseling en goed te combineren met huidige baan

 • Opleiding en trainingen

 • Kameraadschap

 • BHV-certificaat

 • Aantrekkelijke vergoeding: vaste jaarvergoeding, uurvergoeding voor deelname aan oefeningen, bedrag per uur als je wordt ingezet bij brandbestrijding/hulpverlening

Pas op voor koolmonoxide

Checklist Checklist

Wat te doen bij CO-vergiftiging?

 • Waarschuw je huisgenoten
 • Ga zo snel mogelijk naar buiten
 • Bel het alarmnummer 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op

Andere brandweerlocaties in de buurt

Delen