Zomerstorm Poly: een overzicht

06 juli 2023
Door regio: Zaanstreek-Waterland

Gisteren, woensdag 5 juli raasde zomerstorm Poly over ons land. Vooral het noordwesten van Nederland werd getroffen door regenval en zeer zware windstoten.

In IJmuiden werd zelfs een windstoot van 146 km/uur gemeten. Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut kondigde dan ook vanaf de ochtend code rood af. Als het KNMI code rood afkondigt betekent dat er een grote kans is op gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld door het afbreken van boomtakken, omwaaien van bomen en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen of tuinmeubels (Bron: KNMI).

NL-Alert

Rond 09:00 verstuurden wij samen met de veiligheidregio’s Noord-Holland Noord en Kennemerland een NL-Alert. Een NL-Alert is een alarmmidel dat wordt ingezet om te informeren over noodsituaties. De boodschap: “Extreme weersomstandigheden in provincie Noord-Holland. Blijf binnen. Bel alleen 112 bij levensgevaarlijke situaties”. We verstuurden de NL-Alert zowel in het Nederlands als het Engels.

Grootschalige brandweerinzet

Rond 10:00 ’s ochtends zijn alle 25 brandweerposten in onze regio gealarmeerd. Zoveel mogelijk eenheden werden de straat opgestuurd om de vele hulpvragen het hoofd te bieden. Sommige meldingen moesten en konden gelijk opgelost worden. Meldingen zonder (grote) spoed zijn veelal doorgezet naar de desbetreffende gemeente of werden op een later, rustiger, moment opgelost.

Vanwege de vele gevallen bomen en takken werden gedurende de dag steeds meer wegen afgesloten. Samen met Rijkswaterstaat, Provincie Noord-Holland en de gemeenten in onze regio werkte de brandweer hard aan het vrijmaken van de wegen.

Stroomstoring

In meerdere delen van onze regio deed zich een stroomstoring voor. Hierdoor konden huishoudens in Purmerend, Broek in Waterland, Jisp, Spijkerboor, Krommenie, Ilpendam en Zuidoostbeemster last hebben van stroomuitval, geen internet of geen warm water. Netbeheerder Liander liet via hun website weten dat het door de storm langer kon duren voordat hun monteurs ergens ter plaatse kunnen zijn. De stroomstoring was grotendeels in de middag weer opgelost. Alleen Krommenie had tot in de avond last..

Circa 650 meldingen ontvangen

In totaal hebben we nu circa 650 meldingen ontvangen. Ook vanochtend komen er nog meldingen binnen. De brandweer verwacht nog de hele dag bezig te zijn. Grofweg 90% van deze meldingen gaan over gevallen bomen of takken.

Tijdens een storm kunnen we altijd veel inkomende meldingen verwachten. Om overbelasting van de meldkamer te voorkomen, vragen we altijd om alleen 112 te bellen bij levensbedreigend gevaar mensen of dieren. Geen spoed, maar wel de brandweer nodig? Daar is een apart telefoonnummer voor: 0900-0904.

Het aantal meldingen per gemeente (gerekend van 5 juli 8:00 uur t/m 6 juli 08:00 uur):

  • Gemeente Edam-Volendam: 30 meldingen
  • Gemeente Landsmeer: 18 meldingen
  • Gemeente Oostzaan: 23 meldingen
  • Gemeente Purmerend: 117 meldingen
  • Gemeente Waterland: 24 meldingen
  • Gemeente Zaanstad: 391 meldingen
  • Totaal: 629 meldingen

Regiokaart met meldingen tijdens storm Poly

Meldingen tijdens storm Poly

Schade beperken

Als veiligheidsregio zetten we ons naast incidentbestrijding ook in voor zoveel mogelijk schadebeperking. Om zoveel mogelijk schade te beperken, waarschuwden we van tevoren al:

  • Zorg dat de ramen en deuren dicht zijn, vooral waar de wind op staat. Zet luiken goed vast.
  • Haal tuinmeubels of andere losse objecten naar binnen of zet ze goed vast.
  • Zet je auto op een veilige plek: zoveel mogelijk uit de wind en uit de buurt van bomen en schuttingen.

Ook nadat een storm weer is gaan liggen, is het belangrijk om alert te blijven op gevaarlijke situaties. Er kunnen nog steeds takken afbreken of dakpannen vallen. Daarnaast raden we aan om bij schade aan je dak, niet zelf het dak op te gaan. Bel liever een gespecialiseerd bedrijf om het op te lossen.

Relevante links

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box