Zomerbluspakken in IJsselland

31 maart 2023
Door regio: IJsselland

Als brandweer hebben we te maken met meerdere gevaren en risico’s. Eén daarvan is hitte en hittestress. Vooral in de zomer, als de temperaturen weer stijgen, is het risico op hittestress extra groot.

Onze brandweerlieden zijn gewend aan ‘hete werkomstandigheden’, maar als ze gekleed zijn in uitrukkleding met helm dan is een inspanning bij hoge temperaturen een aanslag op het lichaam. Om hittestress te voorkomen zijn er voor de zomer speciale bluspakken ontwikkeld. Brandweerlieden kunnen straks dus zelf kiezen welk pak ze willen aantrekken tijdens een uitruk.

Binnen IJsselland zijn de zomerbluspakken uitgebreid getest op draagcomfort in diverse situaties. Eerst met ‘koude’ testen in Zwolle: algemene indruk en pasvorm, PPMO baan en een technische hulpverleningsoefening. Daarnaast zijn de pakken ook in een ‘warme omgeving’ op Troned getest in diverse inzetoefeningen in de hitte volgens een vast protocol per test.

In de komende maanden gaat de brandweer de zomerbluspakken testen in de praktijk. Als er genoeg liefhebbers zijn, dan rollen we het zomerbluspak verder uit onder alle kazernes in IJsselland.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box