Zilveren Kruis van Verdienste voor Twentse brandweerman

01 september 2023
Door regio: Twente

Vrijdagavond 1 september ontving Adriaan ter Huurne van Brandweer Twente een Zilveren Kruis van Verdienste Brandweer. Adriaan kreeg deze onderscheiding voor zijn jarenlang verdiensten ten aanzien van de professionalisering van natuurbrandbestrijding in Overijssel en Nederland.

De bijeenkomst ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Handcrew Overijssel kreeg vrijdagavond een bijzondere wending. De Twentse Officier van Dienst Adriaan ter Huurne, oprichter van de Handcrew, kreeg het Zilveren Kruis van Verdienste opgespeld. Deze Koninklijke Onderscheiding wordt uitgereikt als ‘waardering voor een persoon die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de brandweer in het Koninkrijk.’ “Een hele eer dat ik deze onderscheiding namens de voorzitter van Brandweer Nederland deze avond uit heb mogen rijken”, vertelt Stephan Wevers, commandant Brandweer Twente. “We zijn super trots op alles wat Adriaan gedaan heeft voor de professionalisering van natuurbrandbestrijding in Twente en Nederland. Hij is een pionier op de innovatie van natuurbrandbestrijding in Nederland en heeft deze medaille dan ook dik verdiend.”


Bijzonder inzet
Adriaan heeft het Zilveren Kruis ontvangen vanwege zijn jarenlange inzet voor het professionaliseren van natuurbrandbestrijding in Twente en Nederland. Hij heeft kennis opgedaan in het buitenland (onder andere San Bernardino Country Fire Department, 2009 en 2017) en deze vertaald naar de praktijk in Nederland. Na de natuurbrand in het Aamsveen in 2011 ontstond het idee voor de Handcrew. Op dat moment nog een onontgonnen terrein voor de Nederlandse brandweer, maar inmiddels als eenheid regionaal, interregionaal en landelijk inzetbaar. Op 7 juni 2013 werd de Handcrew Overijssel voor natuurbrandbestrijding operationeel. Het vinden en opleiden van de ruim 70 vrijwilligers voor deze taak, het ontwerpen en realiseren van het materieel en het inbedden van de Handcrew in de uitruk en -inzetprocedures is werk van Adriaan. De afgelopen tien jaar is de natuurbrandbestrijding in Nederland verder geprofessionaliseerd. Dat het een bijzondere onderscheiding is, blijkt wel uit het gegeven dat Adriaan dit jaar de eerste is die een Kruis ontvangt.

Kruis van Verdiensten Brandweer
Meer informatie over het Kruis van Verdienste staat op de website van Brandweer Nederland.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box