Zeer grote brand Zorginstelling Kronnenzommer Hellendoorn

13 november 2022
Door regio: Twente

Op zondagavond 13 november zijn de kazernes van Hellendoorn en Luttenberg gealarmeerd voor een brand bij een zorginstelling aan de Sanatoriumlaan in Hellendoorn. Bij aankomst was de situatie onoverzichtelijk en onduidelijk. Omdat het onduidelijk was of alle bewoners een veilig heenkomen hebben kunnen zoeken, of nog in veiligheid gebracht moesten worden en de onduidelijkheid over de brandhaard is verder opgeschaald naar zeer groot incident en GRIP 1. Een gecoördineerde inzet van alle hulpdiensten was noodzakelijk. Ruim 60 bewoners zijn ontruimd, door adequate inzet van de bhv-organisatie, en op het terrein opgevangen door de zorgorganisatie. De zorgorganisatie brengt deze mensen onder op alternatieve locaties van hun organisatie.

Op zondagavond 13 november zijn de kazernes van Hellendoorn en Luttenberg gealarmeerd voor een brand bij een zorginstelling aan de Sanatoriumlaan in Hellendoorn. Bij aankomst was de situatie onoverzichtelijk en onduidelijk. Hierop is een derde blusvoertuig ter ondersteuning opgeroepen. De eenheden hebben zich, samen met de bhv-organisatie, in eerste instantie ontfermd over de bewoners van het woon/zorgcomplex.

Omdat het onduidelijk was of alle bewoners een veilig heenkomen hebben kunnen zoeken, of nog in veiligheid gebracht moesten worden en de onduidelijkheid over de brandhaard is verder opgeschaald naar zeer groot incident en GRIP 1. Een gecoördineerde inzet van alle hulpdiensten was noodzakelijk.

De ambulancedienst was, uit voorzorg, met 10 ambulances ter plaatse en een traumahelikopter was aanwezig om hulp te verlenen.

Ruim 60 bewoners zijn ontruimd, door adequate inzet van de bhv-organisatie, en op het terrein opgevangen door de zorgorganisatie. De zorgorganisatie brengt deze mensen onder op alternatieve locaties van hun organisatie.

Er is 1 persoon vervoerd naar het ziekenhuis in verband met rookinhalatie. Ruim 20 bewoners zijn nagekeken door de ambulancedienst, deze hoefden niet vervoerd te worden naar het ziekenhuis.

Burgemeester Eijbersen was tevens op de locatie aanwezig om te spreken met o.a. het zorgpersoneel.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Brandonderzoek moet uitwijzen wat de mogelijke oorzaak is geweest.

Een groot aantal kazernes uit Twente zijn ingezet om dit incident te bestrijden. Daarnaast kregen wij bijstand vanuit de Veiligheidsregio IJsselland.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box