Zeer grote brand Zijdstraat Aalsmeer

27 oktober 2021
Door regio: Amsterdam-Amstelland

Dinsdagavond 26 oktober werd de brandweer rond 22.30 uur gealarmeerd voor een uitslaande brand aan de Zijdstraat in Aalsmeer. De brandweer schaalde op naar zeer grote brand zodat er meerdere voertuigen ter plaatse kwamen om de brand van alle zijden te kunnen bestrijden. De brandweer heeft de woningen naast het pand ontruimd. De bewoners werden tijdens de brand opgevangen in het raadhuis van Aalsmeer.

De brand woedde in een leegstaand winkelpand en de daarboven gelegen woningen die in aanbouw waren. De houtskeletbouw en het isolatiemateriaal heeft flink gebrand. De brand ontwikkelde zich zo hevig dat grote delen van het bouwwerk beschadigd raakte door de brand. De brandweer heeft zich naast de directe brandbestrijding ook geconcentreerd op het behoud van naastgelegen bouwwerken. Meerdere blusvoertuigen en autoladders werden daarvoor gelijktijdig ingezet. Met een enorme inspanning lukte het om de branduitbreiding te stoppen. Iets voor middennacht was de brand onder controle.

Rookvorming en restanten door brand

Bij de brand kwam aanvankelijk veel rook vrij. Daarom is omwonenden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en om ventilatie uit te schakelen indien men last had van de rook. De brand trok veel bekijks, enkele personen hebben daarbij door de rook gelopen. Mochten deze personen alsnog klachten krijgen, dan is het advies om contact op te nemen met de huisarts.

Ook kwam er in de directe omgeving restanten van de brand terecht. De gemeente zal de publieke ruimte zoveel mogelijk schoon vegen. Het kan zijn dat men op eigen terrein nog brandresten vind. Dat is niet gevaarlijk. Dat kan worden opgeveegd, met het vuilnis mee of worden weggespoeld.

Geen gewonden gevallen

Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. De brandweer kan het pand niet veilig meer betreden. Op een later moment zal pas de exacte omvang van de schade kunnen worden vastgesteld. Duidelijk is dat de naastgelegen woonwinkel en enkele woningen beperkt brand- en waterschade opliepen. De meeste buurbewoners konden na de brand weer naar huis. Enkelen konden vannacht niet terug naar hun woning en zijn in een nabijgelegen hotel opgevangen. Stichting Salvage handelt de schade verder af.

Bewonersbijeenkomst gemeente Aalsmeer

De gemeente Aalsmeer organiseert op woensdagavond 27 oktober om 19.30 uur een bewonersbijeenkomst in het raadhuis van Aalsmeer. De brandweer zal daarbij ook aanwezig zijn.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. Heeft u iets gezien wat mogelijk belangrijk is voor het onderzoek? Meld dit dan a.u.b. bij de politie.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box