Zeer grote brand Voetbalstraat Amsterdam-West

13 november 2022
Door regio: Amsterdam-Amstelland

Zondagochtend 13 november is omstreeks 08.15 uur brand ontstaan in een woning aan de Voetbal straat in Amsterdam-West. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om de brand te bestrijden. Omstreeks 12.45 is het sein brand meester gegeven en is de brandweer ingezet op nablussen wat nog tot laat in de avond zal duren. Tijdens de brand zijn ongeveer 300 woningen ontruimd geweest en opgevangen in de Sporthallen Zuid. Van 135 woningen kunnen de bewoners vanavond niet terugkeren blijven opgevangen in de sporthal. Een deel van het complex is gesloopt. Er zijn ter plaatse zes personen nagekeken door ambulancepersoneel in verband met rookinhalatie. Niemand is vervoerd naar het ziekenhuis.

De brand heeft zich zeer snel uitgebreid en heeft daarom een groot aantal woningen getroffen. Al snel werd duidelijk dat blok zes niet meer te redden was en is er ingezet op gecontroleerd laten afbranden van dat deel van het gebouw en het voorkomen van het overslaan naar blok vijf. Een zogenoemde “stoplijn” die is gecreëerd tussen blok vijf en zes van het complex heeft effect gehad. Door deze inzet is een deel van het gebouw gespaard gebleven. Tijdens de brand zijn delen van het gebouw ingestort, dit gaf een aantal harde klappen die in de omgeving goed hoorbaar waren.

Op het terrein bevinden zich meerdere complexen. Drie andere complexen zijn tijdens de brand ontruimd geweest. Alle bewoners zijn opgevangen in sporthallen Zuid en met GVB bussen daar naartoe vervoerd. Omstreeks 20.20 uur vanavond zijn deze drie complexen vrijgegeven door de brandweer en kunnen de bewoners daar terug naar hun woning.

De brandweer is nog bezig met nablussen. Met behulp van een kraan wordt blok zes gesloopt en wordt het puin waar nog brand woedt geblust.

Bij de brand zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen. Wel zijn er zes overleden katten en één overleden Baardagame te betreuren.

Met betrekking tot de oorzaak van de brand wordt rekening gehouden met het scenario brandstichting. Voor verder informatie daarover wordt verwezen naar het persbericht van Politie Amsterdam.

De verdere afhandeling van het incident is overgedragen aan woningbouwvereniging De Key en bouw- en woningtoezicht.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box