Zeer grote brand in natuurgebied de Sallandse Heuvelrug in Nijverdal

24 april 2022
Door regio: Twente

Bij een heidebrand in natuurgebied de Sallandse Heuvelrug is vandaag een gebied ter grootte van veertig voetbalvelden in de as gelegd. Door de stevige wind kon de brand zich snel uitbreiden. Er is opgeschaald naar zeer grote brand. Er zijn drie pelotons met ondersteuning van de Handcrew Overijssel en Drone Argus ingezet. Ruim 150 medewerkers van Brandweer Twente hebben geholpen bij de bestrijding van de natuurbrand. Er zijn geen gewonden gevallen.  

Zondag 24 april rond 15.00 uur zijn de hulpdiensten gealarmeerd voor een brand in natuurgebied de Sallandse Heuvelrug. De brand woedde op Nijverdals grondgebied aan de Nijverdalsebergweg. De brand heeft zich beperkt tot de heide van het natuurgebied. Door de inzet van de Handcrew Overijssel aan de randen van de heide kon uitbreiding naar het bos worden voorkomen. Een heidebrand is lastig te stoppen aangezien de brand zich ondergronds kan verspreiden. Om die reden heeft de brandweer een stoplijn ter hoogte van het bos gecreëerd. Drone Argus heeft gevlogen om de vuurhaarden te lokaliseren en een inschatting te maken van de omvang van de brand.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Bert Kamp Reggestreekfotografie.

De brand ging gepaard met flinke rookontwikkeling die in meerdere omliggende plaatsen waarneembaar was. De wegen rondom het natuurgebied zijn een aantal uren afgesloten voor verkeer. De brandweer heeft wandelaars en kijkend publiek opgeroepen het natuurgebied te verlaten en een veilige plek te zoeken. Door de stevige wind kon de brand zich snel verspreiden. Enkele eenheden zijn omstreeks 20.00 uur afgelost. Om 21.15 uur kon het sein brandmeester gegeven worden. De brandweer is nog enkele uren bezig met nabluswerkzaamheden. Hoe de brand is ontstaan is onbekend. Later deze week gaat Team Brandonderzoek ter plaatse om onderzoek uit te voeren. Bij de natuurbrand is niemand gewond geraakt.

Tijdens de bestrijding van de brand zijn drie pelotons met brandweervoertuigen ingezet.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box