Zeer grote brand bedrijfsverzamelgebouw Almelo

21 januari 2023
Door regio: Twente

Een zeer grote brand heeft op vrijdagavond 20 januari een bedrijfsverzamelgebouw aan de Cesar Franckstraat in Almelo verwoest. Tijdens het uitbreken van de brand was niemand in het pand aanwezig. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Rond negen uur in de avond kreeg de brandweer een melding van een uitslaande brand in een bedrijfsverzamelgebouw op de kruising van de Cesar Franckstraat, Aalderinkssingel. Bij aankomst is op basis van het beeld direct opgeschaald naar zeer grote brand. De brand was al zover ontwikkeld dat het niet meer verantwoord was om binnen een blussing in te zetten. In het object waren een kringloop, fitnesscentrum, winkel voor sportprijzen en Post NL/DPG gevestigd. De totale oppervlakte van het bedrijfsverzamelgebouw bedroeg ongeveer 70×180 meter.

Vanuit het nabijgelegen kanaal zijn onze blusvoertuigen en redvoertuigen voorzien van voldoende water om te kunnen blussen. Het pand is volledig door de brand verwoest.

NL-Alert

Bij de brand is veel rook vrijgekomen, deze trok over de wijk Aalderinkshoek. Rondom het incident is een NL-Alert verstuurd waarin is opgeroepen om ramen en deuren te sluiten. Diverse meetploegen hebben in de wijk metingen uitgevoerd. Er zijn geen verhoogde concentraties gemeten.

De bewoners is gevraagd ramen en deuren te sluiten, ventilatie uit te schakelen. Onze drone Argus heeft gevlogen om de rookkolom goed in beeld te brengen en om vanuit de lucht te kijken waar in het pand zich de vuurhaarden bevonden. Op deze wijze hebben we gerichter vuurhaarden af kunnen blussen. Om de vuurhaarden goed te kunnen bereiken, zijn delen van het pand gesloopt. De brandweer is nog enkele uren bezig met nabluswerkzaamheden. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Hier wordt in de loop van vandaag onderzoek naar gedaan.

Opruimen verbrandingsresten

In de wijk Aalderinkshoek liggen verspreid verbrandingsresten. Deze resten kunnen met wegwerphandschoentjes opgepakt worden, kleinere resten kunnen opgeveegd worden en in de grijze bak gedeponeerd worden. Auto’s kunnen gewassen of afgespoeld worden. Kijk ook dieren in buitenverblijven na en verschoon de kooien of hokken.

Foto’s: Brandweer Twente

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box