World Police & Fire Games: dit zijn de deelnemers van Brandweer Groningen

22 juli 2022
Door regio: Groningen

De Olympische Spelen voor brandweer- en politiemensen: dat zijn de World Police & Fire Games. Vandaag begint dit unieke evenement in Rotterdam. Naast de ‘gewone’ sporten kunnen deelnemers ook kiezen uit bijzondere onderdelen zoals trappenloop, armworstelen en Ultimate Fire Fighter. Maak kennis met de sportievelingen die de eer van Brandweer Groningen gaan verdedigen!

David Bakker

Naam: Dennis Klasen
Vrijwilliger in Delfzijl
Sporten: zwemmen, waterpolo en sloeproeien

Waarom doe je mee?

“Ik vind het leuk om mee te doen aan de competitie en mezelf te meten aan anderen. Daarnaast is er het sociale aspect: de samenkomst van politie- en brandweermensen. Dit is iets dat ik één keer in mijn leven meemaak, omdat vrijwilligers normaalgesproken niet mee mogen doen. Het gaat heel bijzonder worden denk ik. Ik ga er de volledige periode naartoe. Via Brandweer Rotterdam heb ik slaapplekken geregeld op twee kazernes. Er zijn daar jongens die ook graag willen meedoen aan de WPFG en daarom heb ik aangeboden om wat diensten over te nemen.”

Hoe schat je je kansen in?

“Bij waterpolo zit ik in het tweede team van Nederland, dat is een gezelligheidsteam. We proberen gezamenlijk te trainen in Tiel, maar dat is voor mij erg ver weg dus dat lukt me lang niet altijd. Bij zwemmen hoop ik wel een deuk in een pakje boter te kunnen slaan. Ik kom namelijk uit het wedstrijdzwemmen. Verder denk ik dat er bij sloeproeien wel echt kansen liggen. Dit onderdeel staat voor het eerst op het programma van de WPFG, maar ik doe het al twintig jaar.”


Naam: Hans Foekens
Hoofd Risicobeheersing
Sport: tennis

Waarom doe je mee?

“De sport is een manier om bij elkaar te komen. Ik ben een sportman en ik wil graag presteren, maar het is vooral heel leuk. Het niveau verschilt heel erg per sport. Iedereen die wil meedoen, kan meedoen. Daarnaast is het natuurlijk ook mooi om te gaan kijken bij de andere sporten.”

Hoe kijk je terug op je eerdere deelnames?

“In 1996 deed ik voor het eerst mee aan de World Firefighter Games. Ik volleybalde toen heel veel en zat ook in het Nederlandse brandweer-volleybalteam. Met die groep zijn we afgereisd naar Edmonton in Canada. In de jaren daarna deed ik nog meerdere keren mee aan de World Firefighter Games, in Durban in Zuid-Afrika, Parijs en Sheffield. In Christchurch, Nieuw-Zeeland, werden we zelfs wereldkampioen. Van het niveau moet je je niet te veel voorstellen hoor, maar het is natuurlijk mooi om wereldkampioen te worden!”


Naam: David Bakker
Vrijwilliger in Ter Apel
Sport: openwaterzwemmen

Waarom doe je mee?

“Het evenement lijkt een beetje op de Olympische Spelen, dat lijkt me heel bijzonder. Ik kijk ernaar uit om ervaringen uit te wisselen met collega’s uit de hele wereld. De korpsgeest op zo’n evenement is bijzonder. Het openwaterzwemmen zal waarschijnlijk op een afstandje van de hoofdlocatie zijn, maar ik denk wel dat ik ook nog even bij andere sporten ga kijken om sfeer te proeven, en sowieso ga ik nog even rondkijken in Rotterdam.”

Hoe schat je je kansen in?

“In de zomer probeer ik twee tot drie keer per week te zwemmen, en in de winter loop ik hard. Ik heb geen idee van het niveau van de andere deelnemers, maar aangezien ik wel redelijk getraind ben, denk ik dat er wel een kansje voor me inzit!”


Namen: Jeremy Postuma & Richard Haandrikman
Beroepsbrandweer
Sport: zoetwatervissen

Waarom doen jullie mee?

“Onze deelname begon als een grapje. We doen eigenlijk vooral mee vanwege de gezelligheid. We doen allebei mee aan het individuele en aan het teamonderdeel. We zijn niet hele ervaren vissers, maar we zitten ’s avonds wel eens te vissen bij de kazerne als we dienst hebben. Maar tijdens de World Police & Fire Games moet je zes uur achter elkaar vissen, dat wordt nog wel een uitdaging!”

Wat verwachten jullie van het evenement?

“Naast het vissen zelf gaan we nog wel even in het spelersdorp en in de stad rondkijken. Het lijkt ons bijzonder om zoveel collega’s te ontmoeten uit de hele wereld. We gaan zeker weten een mooie tijd hebben.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box