De vaardigheidstoetsen, ook wel brandweerwedstrijden genoemd, worden georganiseerd door het ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité). Tijdens deze wedstrijden wordt een zo realistisch mogelijk brandweerscenario nagebootst wat door de deelnemende brandweerkorpsen zo snel, veilig en slim mogelijk moet worden opgelost.
Naast het testen van de kennis zorgt deelname aan de brandweerwedstrijden ook voor teambuilding en sociale verbinding. Samen de strijd aan gaan verhoogt de onderlinge betrokkenheid, het plezier en motivatie. Er ontstaan ook persoonlijke banden tussen mensen uit verschillende korpsen.
Post Megen: “Niet per se verwacht, maar met z’n allen wel hard voor gestreden. Wij zijn een kleine post met momenteel zeventien leden, waarvan drie in opleiding. Wij hebben jaarlijks niet heel veel uitrukken, maar deze plek in de landelijke finale laat wel zien dat we goed zijn in ons werk.” De leden van post Megen kijken met een trotse blik naar elkaar. “Twee jaar geleden speelden we met dit team een wedstrijd in Helvoirt. Dat ging minder goed. De burgemeester van Helvoirt zei destijds: ‘en op plaats negen, daar staat de ploeg uit Megen’, die zin zit nog vers in ons hoofd en dat willen we na twee jaar toch echt gaan vergeten.”
Ook post ’s-Hertogenbosch had een plek in de finale van de Hoofdklasse niet voorspeld. “We spelen met dezelfde wedstrijdploeg als vorig jaar. Toen kwamen we niet verder dan de tweede ronde. Nu horen we bij de beste vijf van Nederland. In 2017 stonden we ook in de finale, toen waren er zeven finalisten en werden we zevende. Dus we eindigen dit jaar sowieso hoger dan in 2017.” De wedstrijdploeg lacht als een vriendenteam met elkaar. “En we hopen op weer een mooi souvenir voor op de kazerne, net zoals de vorige wedstrijd. Toen hebben we tijdens een wedstrijdscenario een deur uitgezaagd die door zijn uitgezaagde vorm symbool staat voor de Sint Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. Maar eerlijk is eerlijk, een trofee in de vorm van een beker zou mooier zijn.”
Post ’s-Hertogenbosch: “We hebben geen extra voorbereiding getroffen, maar geen scenario is ons te gek. Ons doel is vooral om er een gezellige en leerzame dag met elkaar van te maken. En het resultaat van de finale staat op de tweede plek. Eerst maar eens meedoen en daarna zien we wat de jury van ons ‘optreden’ vindt. Een beker is natuurlijk heel leuk, maar meer dan ons best kunnen we niet doen en zo staan we er allemaal in. We doen waar we ons goed bij voelen, dat maakt ook dat als we daarmee geen plek op het podium pakken we geen spijt hebben van hoe we de finale gespeeld hebben.”
In Megen hebben ze wel extra voorbereidingen getroffen. “We hebben met post Nistelrode, die al eens eerder in de finale heeft gestaan, een extra oefenavond gepland. En ook in de meivakantie, waarin de oefenavonden normaal twee weken stil liggen in verband met de schoolvakantie, hebben we doorgeoefend met de wedstrijdploeg. Uit deze extra oefeningen, ook met andere posten, komen veel nuttige leermomenten. Je merkt dat nu we in de finale staan, de feedback ook kritischer is en dat waarderen we heel erg. En verder kan je je niet voorbereiden, je weet niet welk scenario we voorgeschoteld krijgen op de dag zelf. We hopen in elk geval op niet te hoge temperaturen, dat maakt de situatie iets aangenamer. Verder doen we allemaal ons best, maken we er een mooie dag van en hopen we op veel support.”
Nu de finales dichterbij komen, op 21 en 28 september, zal de spanning ook wel toenemen. Post Megen: “Het is wel spannend. Ook al staan we er allemaal nuchter in, zijn we goed op elkaar ingespeeld, hebben we vertrouwen in ons kunnen en kunnen we niet meer doen dan ons best: het is wel de finale! En dan ben je nu zo dicht bij het podium, dat een plek daarop wel heel gaaf zou zijn.”
Een lid van de wedstrijdploeg van post ‘s-Hertogenbosch is zelfs al op verkenning. “Verschillende bedrijventerreinen in Dirksland worden online al bekeken met de vraag of het een potentiële wedstrijd locatie is. Verder neemt ook bij onze ploeg en de post de spanning wel toe, we weten niet wat we kunnen verwachten van het scenario en ook niet hoe de jury oordeelt. Het is spannend, maar we hebben er vooral heel veel zin in.”
Op de vraag ‘Wat als jullie winnen?’ zeggen beide posten: dan wordt er een heel mooi feestje gebouwd!
Beide posten zoeken extra brandweervrijwilligers. De vrijwillige post van ’s-Hertogenbosch biedt de mogelijkheid om in te vallen voor de 24-uursdienst (beroepsbrandweer in ’s-Hertogenbosch). Op de vraag wat hun team nou zo leuk maakt, vertelt post Megen trots: “We zijn op dit moment een leuke club mannen bij elkaar, maar vrouwelijke brandweerleden zijn meer dan welkom! Onze postleden komen uit verschillende beroepsgroepen met ieder hun eigen specialiteit en we delen een grote passie voor het brandweervak. Ons motto is: post Megen, serieus wanneer het moet en gezellig wanneer het kan!” Post ’s-Hertogenbosch beaamt dat en voegt daar enthousiast aan toe: “De brandweerwedstrijden zijn mooie extra oefenmomenten, maar je bent niet verplicht hieraan deel te nemen. We zijn een hecht team en hebben veel lol met elkaar.” Wil je meer weten over deze posten? Bekijk de kazernepagina Megen en kazernepagina ’s-Hertogenbosch.
Het ABWC bevordert de vakbekwaamheid van de Nederlandse brandweerkorpsen door het organiseren van de vaardigheidstoetsen. De vaardigheidstoetsen zijn bij uitstek waardevolle oefeningen om de operationele kennis en kunde te testen. De deelnemers worden objectief beoordeeld door vakbekwame waarnemers uit het hele land. De waarnemers geven direct na de deelname persoonlijke feedback aan iedere individuele deelnemer. Want vakbekwaam blijven is zeker zo belangrijk als vakbekwaam worden. Elk jaar organiseert het ABWC door heel Nederland vaardigheidstoetsen in de klasse 112, de Hoofdklasse en sinds 2023 een nieuwe klasse Brandbestrijding.
In de klasse Brandbestrijding worden vaardigheidstoetsen geënsceneerd die inspelen op kerntaak Brandbestrijding en in het bijzonder brandbestrijding in gebouwen. De bluswerkzaamheden kunnen worden uitgebreid met reddings-, lichte hulpverlenings en/of bergingswerkzaamheden. De mogelijkheid bestaat dat ondersteunende voertuigen worden ingezet bij de aanpak van het incident. Deze wordt door het organiserende korps beschikbaar gesteld. De bevelvoerder van de deelnemende ploeg bepaalt of en hoe deze worden ingezet, conform de praktijk. Dit alles onder tijdsdruk, met een zo realistisch mogelijk scenario. Daarbij leveren overige diensten als politie, ambulance en (lotus)slachtoffers een natuurlijk tegenspel.
In de Hoofdklasse is het aantal mogelijkheden van inzet onbeperkt, de scenario’s dienen wel realistisch te zijn. Indien er sprake is van twee of meer objecten hoeven deze niet bij elkaar te liggen. Naast brandbestrijdingswerkzaamheden kunnen daardoor ook handelingen verricht moeten worden uit het andere takenpakket van de brandweer, zoals technische hulpverlening, reddingswerk en het meten bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. De werkzaamheden worden verricht onder de operationele leiding van de brandweer. De daadwerkelijke inzet van andere diensten, disciplines of personen behoort eveneens tot de mogelijkheden. Hierbij wordt gedacht aan de inzet en ondersteuning van meerdere bluseenheden, bijzondere voertuigen, politie, ambulance, nutsbedrijven of overige specialisten. Ook de inzet van een eenheid met een variabele voertuigbezetting (bijvoorbeeld een snel interventievoertuig van twee personen of een TS met vier personen) kan voorkomen. Deze worden door het organiserende korps beschikbaar gesteld. De bevelvoerder dan wel de OvD van de deelnemende ploeg bepaalt of en hoe de specialistische of ondersteunende diensten worden ingezet, conform de praktijk. De deelnemende ploeg hoeft niet als eerste te worden ingezet.