In de praktijk is een cv-ketel, houtkachel of haard vaak de belangrijkste veroorzaker van CO-vergiftiging. Dit kan komen door onvoldoende verse lucht, vervuiling, een verkeerd afgestelde cv-installatie en/of een lek in een rookafvoerkanaal. Het kan ook misgaan bij het verbranden van bijvoorbeeld nat hout of bij een te kort aan zuurstof in een combiketel, geiser, boiler, gasfornuis of aggregaat.
De eerste symptomen van een CO-vergiftiging lijken erg op griep. Denk aan hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en overgeven. Maar wanneer een hoge hoeveelheid koolmonoxide aanwezig is, kan het de dood tot gevolg hebben. Een CO-vergiftiging is dus levensgevaarlijk.
Koolmonoxide is ongeveer even zwaar als lucht. Is er een warmtebron in de kamer, dan stijgt koolmonoxide met de andere lucht naar boven. Verder weg van de warmtebron koelen de gassen weer af en zakken naar beneden. Hoe hoger de concentratie koolmonoxide in een ruimte, hoe gevaarlijker. Zelfs heel even aanwezig zijn in zo’n ruimte kan al ernstige gevolgen hebben.
“Daarom hameren we als brandweer ook altijd zo op het belang van ventilatie”, vertelt Peter Schuurmans, Hoofd Veilig Leven en officier van Dienst in Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. “Zorg 24/7 dat er een raampje op een kier staat of dat een luchtrooster open is. Frisse lucht is van levensbelang. Hang een CO-melder op. Die waarschuwt je als de concentratie koolmonoxide in de ruimte te hoog is, zodat je op tijd kunt vluchten. En zorg dat je die CO-melder op de juiste plek hangt. In de ruimte bij de cv-ketel waar koolmonoxide juist opstijgt, moet de melder aan het plafond. In andere ruimtes plaats je de melder op ademhoogte.”
De hele maand november is er extra aandacht voor de risico’s van koolmonoxide. Dit gebeurt via de landelijke campagne “Stop CO-vergiftiging”. Een initiatief van Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting, in samenwerking met het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Kijk voor meer informatie op:
• Koolmonoxide, een echte sluipmoordenaar