Voetballen of jeugdbrandweer: “Als ik moet kiezen? Jeugdbrandweer!”

02 mei 2022
Door regio: Groningen

DELFZIJL – Elke donderdagavond komt jeugdbrandweer Delfzijl op de brandweerkazerne in Delfzijl bij elkaar om te oefenen. Natuurlijk staan plezier en gezelligheid voorop, maar er is ook een ander belangrijk doel: trainen voor de jeugdbrandweerwedstrijden. En daar natuurlijk die felbegeerde eerste plek te veroveren.

*Bliep… Bliep…* Er komt een melding binnen over de portofoon. Er staat een middelbare school in brand. Het vuur heeft zich verspreid over twee verdiepingen en het is niet bekend of er slachtoffers zijn. 

Meteen komt Myrthe Koning (16) in actie. Zij is vandaag bevelvoerder en zorgt dat haar ploegleden weten wat er speelt en wat er van hen verwacht wordt. Speciaal voor deze oefening staat er een tankautospuit (mét chauffeur) klaar om de club van de kazerne naar de ‘brand’ te rijden. Met gepaste spoed rukt de club uit en heeft binnen dertig minuten de zaak onder controle.

Jeugdbrandweer delfzijl

Jeugdbrandweer delfzijlKlik op de foto voor de video over Jeugdbrandweer Delfzijl

Bevelvoerder Koning…

Myrthe: “Ik vind dit zo leuk, het idee dat je wel echt brandweerdingen doet terwijl je dat bij de echte brandweer nog niet mag doen. Met echt vuur oefenen wij helaas niet maar al het andere doen we wel en dat is gewoon tof.” Op de vraag of ze liever voetbalt of naar de kazerne gaat is ze heel duidelijk: “Als ik echt moet kiezen? De jeugdbrandweer!”

…heeft het niet van een vreemde

Bevelvoerder Koning heeft het brandweervak niet van een vreemde, haar vader is namelijk vrijwilliger in Delfzijl. Toen ze de minimale leeftijd van 11[LR7] [SS8]  jaar bereikte wist ze het meteen: lid worden van de jeugdbrandweer. Inmiddels is het hele gezin Koning vaker op de kazerne dan thuis want ook haar zusjes Merel (13) en Marit (11) zitten bij de club en trainen fanatiek mee.

Jeugdbrandweer Delfzijl

Jeugdbrandweer DelfzijlDit zijn de zusjes Koning, Myrthe, Merel en Marit.

Kweekvijver vol brandweertalent

Een van de jeugdploegleiders is Erik Tillema, ooit zelf ook begonnen bij de jeugdbrandweer en inmiddels werkzaam bij Brandweer Groningen en vrijwilliger in Delfzijl. Het mooiste aan de jeugdbrandweer? “Dat je kinderen op hun 11e binnen ziet komen, op hun 18e ziet uitstromen en dat je ze nu als collega’s tegenkomt bij het volwassen korps. Lachend: “Als je eenmaal bent besmet met het brandweervirus blijf je er ook in hangen.”

“Iedereen is welkom”

In mei staat er voor de club in Delfzijl eindelijk weer een wedstrijd op het programma en daar zijn de trainingen op dit moment volledig op toegespitst. Om echt goed te kunnen trainen zouden er volgens Tillema nog wel een paar leden bij kunnen. “Door corona hebben we een tijd stilgestaan. Er zijn wat leden vertrokken en die plekken nog niet ingevuld. Iedereen is welkom. Superfit hoef je niet te zijn, als je maar wel beschikt over de juiste teamspirit. Dat is uiteindelijk het belangrijkste. En je moet natuurlijk wel een beetje van avontuur en uitdagingen houden”, lacht hij.

 

Dit zijn de jongens en meiden van Jeugdbrandweer Delfzijl.

Lid worden?

Lijkt het je wat om lid te worden van de jeugdbrandweer? Ben je tussen de 11 en 18 jaar en woon je in de omgeving van Delfzijl, Hoogezand, Oldambt, Westerkwartier of Zuid-Groningen? Dan is er altijd wel een club bij jou in de buurt.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box