Vijf nieuwe hoogwerkers voor Brandweer Noord-Holland Noord in 2025

03 oktober 2023
Door regio: Noord-Holland Noord

Op woensdagmiddag 20 september 2023 is het contract voor de aanschaf officieel ondertekend: in 2025 ontvangt de brandweer in Noord-Holland Noord vijf nieuwe hoogwerkers. Ze worden geplaatst op de kazernes Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn, Enkhuizen en Den Helder.

Contract ondertekend

Krishna Taneja, regionaal commandant, ondertekende het contract voor de aanschaf van de vijf nieuwe hoogwerkers. De opdracht is gegund aan DRV Groep. Van dit bedrijf waren daarom ook een aantal vertegenwoordigers aanwezig, van wie directeur Remco Niks, die eveneens zijn handtekening zette.

Vervanging van huidige hoogwerkers

De brandweer in Noord-Holland Noord heeft op dit moment zes hoogwerkers in gebruik. Vijf daarvan worden vervangen, omdat ze nu al, of bijna, technisch zijn afgeschreven. Hoogwerkers hebben namelijk een afschrijvingstermijn van 15 jaar. Het gaat om de hoogwerkers van:

  • Enkhuizen (2006)
  • Alkmaar en Heerhugowaard (beide 2008)
  • Hoorn (2010)
  • Den Helder (2011)

Alleen de huidige hoogwerker van Den Burg op Texel wordt niet vervangen; deze is in 2020 in gebruik genomen en is dus nog maar drie jaar oud. De hoogwerker van Den Helder is in 2025 officieel nog geen vijftien jaar oud, maar toch gaan we ook die dan vervangen. Hierdoor krijgen we een vrijwel identiek wagenpark. Dit maakt het mogelijk om het vakbekwaamheidsprogramma eenduidig en efficiënt in te richten én zo vergroten we de uitwisselbaarheid van de hoogwerkers zelf.

Remco Niks, directeur DRV Groep (links) en Krishna Taneja, regionaal commandant brandweer en directeur veiligheidsregio Noord-Holland Noord (rechts)

Hoogwerkers met nieuwste techniek en bediening

Qua voertuigtechniek gaan we er gemiddeld vijftien jaar op vooruit; de nieuwe hoogwerkers voldoen aan de nieuwste hedendaagse techniek. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze met spiegelcamera’s worden uitgevoerd in plaats van spiegels. De motoren zijn bovendien schoner. Zo voldoen we aan de laatste milieunormen voor zware voertuigen.

Ook in de bediening is gekeken naar een aantal ontwikkelingen. Zo is ten opzichte van de aanschaf van de hoogwerkers uit 2006 en 2008 een aanzienlijke groei geweest naar de ondersteuning van ambulances bij het afhijsen van patiënten. Bedieningsgemak is daarom nadrukkelijk in de beoordeling meegenomen. Maar ook ontwikkelingen ten aanzien van ergonomie. De rode draad is veiligheid voor zowel brandweermensen als inwoners. Belangrijk, want naast inzet bij grote branden blijken de hoogwerkers heel waardevol, nu en in de toekomst!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box