14 juli 2021

Veiliger werken met innovatie BundleWheel

De standaardbepakking van de nieuwe tankautospuiten wordt aangevuld met de BundleWheel. Deze innovatieve ontwikkeling is bedacht door onze collega’s Klaas Reuvers en Dennis Elbersen van kazerne Haaksbergen. Door het gebruik van de BundleWheel is het mogelijk om op een efficiëntere, snellere en meer verantwoorde manier bundelslangen op te rollen.

Het idee om slangen sneller en gemakkelijker op te kunnen rollen ontstond toen het Vernieuwd Lagedruk Afleg Systeem (VLAS) geïntroduceerd werd. VLAS is een aanvulling voor brandbestrijding in complexe bouwwerken of bij andere branden zoals een snel ontwikkelende woningbrand, waarbij direct een groot koelend vermogen nodig is. Het nieuwe systeem betekende voor de brandweermensen ook dat het oprollen en bundelen van de slangen een tijdrovende klus is, die op de knieën uitgevoerd moet worden.

Binnen 45 seconden bundels oprollen

“We waren met twee personen al snel zo’n 2,5 minuut bezig om een slang op te rollen en te vouwen tot een zogenaamde O-bundel. Het moest eenvoudiger, ergonomischer en sneller kunnen. Na allerlei varianten geprobeerd te hebben, ontstond de BundleWheel. Slangen ontdoen van water en lucht behoort nu tot het verleden”, vertelt Dennis.

“Met de BundleWheel is het mogelijk om bundelslangen binnen 45 seconden op te rollen tot een O-bundel. Bijkomend voordeel is dat de BundleWheel door één persoon te bedienen is, de slangen en koppelingen niet meer over de grond slepen en je met een rechte rug kunt werken”, vult Klaas aan.

Innovatieve ontwikkeling bedacht door eigen mensen

Brandweer Twente is altijd op zoek naar het inzetten van nieuwe technologie en werkwijzen om ervoor te zorgen dat de mensen veilig en professioneel hun werk kunnen doen. “Ik ben dan ook trots op de gedrevenheid van Klaas en Dennis. Er is een prachtige innovatieve ontwikkeling ontstaan uit onze eigen club mensen. Samen werken aan een veilig Twente, ook nadat we een klus geklaard hebben!”, aldus Stephan Wevers.

Benieuwd hoe de BundleWheel eruit ziet en hoe deze werkt? Check de video!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box