Veilig vluchten bij brand met je vluchtplan

23 december 2021
Door regio: Limburg-Noord

De eerste minuten bij een brand ben je op jezelf aangewezen. Nadat je 112 hebt gebeld, duurt het even voordat de brandweer er is. Tot die tijd ben je op jezelf aangewezen. Heb jij dan een vluchtplan? Kun jij, je gezin of huisgenoten veilig buiten komen als er brand uitbreekt?  

Het verhaal van Marc, Melanie, Jork en Fanny

In december 2020 is het gezin van Marc, Melanie, Jork en Fanny de dupe geworden van een woningbrand. De twee kinderen, Jork van 14 jaar en Fanny van 11 jaar, waren op het moment van de brand alleen thuis. Bij het afgaan van de rookmelder, heeft Jork in een fractie van een seconde besloten om 112 te bellen. Na de melding is hij samen met zijn zusje Fanny gevlucht via het platte dak aan de achterzijde van de woning. Daar heeft de brandweer ze bij aankomst vanaf gehaald.

Toen de bevelvoerder van dienst in gesprek raakte met Melanie, bleek dat zij al regelmatig hadden geoefend met een vluchtplan. Dochter Fanny heeft kort voor de woningbrand Risk Factory Limburg-Noord bezocht met haar klas. Samen met haar groepje heeft ze toen het scenario ‘vluchten bij brand’ beleefd. Bij dit scenario leren kinderen en senioren hoe ze kunnen handelen bij brand in hun eigen omgeving. Oftewel: wat doe je als de rookmelder afgaat en heb je dan een vluchtplan? Door het bezoekje van Fanny aan de Risk Factory hebben Marc en Melanie samen met de kinderen een vluchtplan doorgesproken. Dit hadden ze in het verleden ook al meermaals gedaan. Daarom wisten Jork en Fanny op het moment van de brand hoe ze veilig konden vluchten. Gelukkig maar!

Vluchtplan? Levensbelangrijk

Een tijd na de brand is het team van Brandveilig Leven in contact gekomen met het gezin. Het gezin was bereid om hun verhaal te delen in een video om het belang van een vluchtplan te benadrukken. Onderstaande video laat zien dat het thuis bespreken van het vluchtplan je leven, of dat van je kinderen, zou kunnen redden. .

Maak een vluchtplan!

Heb jij zelf nog geen vluchtplan? Neem dan eens een paar minuutjes de tijd om te bespreken wat jullie het beste kunnen doen in geval van nood. Wat zijn mogelijke vluchtroutes in jullie huis? Waar is de sleutel? En waar treffen jullie elkaar buiten weer?

Een voorbereid mens telt voor twee!

Bezoek de pagina Meer informatie en tips over jouw vluchtplan

Veilig vluchten bij brand
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box