Veel strijd bij finales landelijke Jeugdbrandweerwedstrijden

10 oktober 2022
Door regio: Landelijk

Zaterdag 8 oktober waren bij de jeugdbrandweer in Hoogeveen de finales van de landelijke Jeugdbrandweerwedstrijden. Dertig jeugdkorpsen streden met elkaar om de titel. Er zijn in Nederland 156 jeugdbrandweerkorpsen waarbij ruim 3000 jongeren in de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar zijn aangesloten.

Drie winnaars

Bij de wedstrijden waren er drie categorieën. In de categorie Junioren (12-15 jaar) Lage druk won het team van Meerkerk. Bij de Aspiranten (tot 18 jaar) Lage druk won de jeugd van Veenendaal. Bij lage druk zijn de slangen rechtstreeks aangesloten op de brandkraan in de straat. Bij de Aspiranten (tot 18 jaar) Hoge druk won de Jeugdbrandweer van Zierikzee. In deze categorie wordt gewerkt met de brandweerwagen en zijn de slangen aangesloten op de pomp van de auto.

De winnaars

Organisatie

“Het was een hele organisatie voor Jeugdbrandweer Hoogeveen, maar de dag was een groot succes. Voor ons wel een dubbel gevoel omdat wij ons met drie ploegen voor de finales hadden geplaatst en pas volgend jaar in de finale mogen strijden. Anders zouden wij voordeel kunnen hebben omdat wij vandaag de organisatie en scenario’s verzorgd hebben. Maar we zijn trots dat we de finalewedstrijden naar Hoogeveen wisten te halen. Dit was niet gelukt zonder de hulp van de vele tientallen vrijwilligers en de bedrijven waar de wedstrijden plaatsvonden”, aldus Tom van der Gronden van Jeugdbrandweer Hoogeveen.

Branden gesimuleerd

Op drie locaties in Hoogeveen, aan de Buitenvaart bij Sikkens Center en Nijmeijer Koelt en aan De Stroom bij KARgo! (Alfa-college), waren zaterdag de hele dag wedstrijden. Jeugdbrandweerleden uit heel Nederland kregen hier een scenario van het redden van mensen en het blussen van branden. Er werd een brand gesimuleerd, die door verschillende jeugdteams geblust moest worden. De reguliere brandweer van Hoogeveen ondersteunde hierbij. Omliggende bedrijven waren vooraf geïnformeerd over de loeiende sirenes en de gesimuleerde rook en vlammen die bij de wedstrijden horen.

Next generation firefighters

Van der Gronden: “In Nederland zijn 156 Jeugdbrandweerkorpsen. Het is goed dat zoveel jeugd enthousiast is, want dat zijn de brandweermannen en -vrouwen van de toekomst. De next generation firefighters noemen wij ze. In Hoogeveen bestaat de Jeugdbrandweer dit jaar precies 40 jaar. Sinds de oprichting van de jeugdbrandweer Hoogeveen zijn er al meer dan 25 leden doorgestroomd naar de volwassenbrandweer, zowel binnen het korps als naar andere korpsen in Nederland. In de werving van de jeugdleden wijzen we altijd op de mix van gezelligheid, spel, maar zeker ook verantwoordelijkheid nemen.”

Zie ook:

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box