Vanaf maandag 5 juni is de Specialistische Brandbestrijdingseenheid (SBE) operationeel

01 juni 2023
Door regio: Limburg-Noord

De SBE (specialistische brandbestrijdingseenheid) is een eenheid die aanvullende kennis, kunde en middelen biedt bij complexe gebouwbrandbestrijding om de lokale brandweerpost te ondersteunen. Vanaf 5 juni worden zij ingeschakeld bij complexe inzetten, om samen met de lokale brandweerpost de klus te klaren.

De specialistische eenheid start op 5 juni!

Bezoek de pagina Animatie SBE

De brandweer kent een groot aantal taken, zoals gebouwbrandbestrijding, natuurbrandbestrijding, hulpverlening, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen en incidentbestrijding waterongevallen. Al deze taken zijn steeds in ontwikkeling. Ook onze taak gebouwbrandbestrijding.

Ontwikkelingen

Gebouwen worden steeds groter en complexer en de diversiteit aan gebouwen neemt toe. Toegepaste materialen en gebouwkenmerken veranderen. Zo verschillen de materialen van nu ten opzichte van de materialen van vroeger. En zorgt de energietransitie ook voor veranderingen.

Specialisme

Met andere woorden de branden van vroeger zijn niet meer te vergelijken met de branden van nu. Het is bijna onmogelijk om al deze ontwikkelingen bij te houden en te verwachten dat al onze medewerkers bij iedere gebouwbrand alles kunnen. Complexe gebouwbranden kunnen de kennis, kunde en middelen van onze basisbrandweerzorg overstijgen. De SBE is extra getraind en beschikt over extra materiaal voor brandbestrijding en beeldvorming van de brand.

Inzet Eenheid

De SBE wordt standaard ingezet bij meldingen van grote gebouwbrand bij grote en complexe gebouwen die betrekking hebben op sport, agrarisch, industrie of winkelfunctie. Ook kan een basiseenheid of officier van dienst de SBE laten oproepen. De SBE is ondergebracht bij de 24h dienst medewerkers van kazerne Roermond en Venlo.

De Behapbare Basis

De vorming van de SBE komt voort uit de ontwikkeling ‘De behapbare Basis’ bij Brandweer Limburg-Noord. Dit is een ontwikkeling waarin de basiseenheden goed getraind worden en oefenen op de meest voorkomende incidenten en risico’s in onze regio. En bij complexere klussen die weinig voorkomen worden ze ondersteund door de Specialistische Eenheden.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box