Vaderdag: “Het was speciaal toen we voor het eerst samen in de brandweerwagen zaten.”

16 juni 2024
Door regio: Twente

Zo vader, zo zoon. Erwin en Jeroen Boode zijn allebei actief als brandweervrijwilliger bij de kazerne in Markelo. Hun gezamenlijke inzet voor de brandweer levert niet alleen bijzondere momenten op, maar ook waardevolle lessen.

Erwin (58) is al 28 jaar een vertrouwd gezicht bij de brandweerkazerne in Markelo. Zijn zoon Jeroen (25) is vorig jaar gestart als aspirant. Samen werken ze op het familie melkveebedrijf, maar de brandweer is en blijft altijd een passie. “Bij de brandweer leer je veel mensen kennen en kom je overal” vertelt Erwin. Voor Jeroen was de keuze om brandweervrijwilliger te worden vanzelfsprekend. “Ik ben opgegroeid met de verhalen van mijn vader. Zijn enthousiasme over het brandweervak hebben me altijd nieuwsgierig gemaakt.”

De samenwerking tussen vader en zoon verloopt soepel. Erwin: “We kennen elkaar goed, zowel op het melkveebedrijf als bij de brandweer. We hebben weinig woorden nodig om te weten wat de ander bedoelt of nodig heeft tijdens een uitruk.” Jeroen voegt toe: “Mijn vader heeft veel ervaring waar ik natuurlijk van leer. Daarnaast breng ik een frisse blik en energie mee. Zo vullen we elkaar goed aan.” De eerste uitruk samen was een bijzonder moment voor beiden. “We renden naar de kazerne en deden snel ons brandweerpak aan. Het was speciaal toen we voor het eerst samen in de brandweerwagen zaten op weg naar het incident” vertelt Jeroen.

Op de vraag wat Jeroen het meest bewondert in zijn vader als brandweerman, weet hij dat gelijk: “Zijn kalmte en ervaring. Hij weet altijd goed wat hij moet doen en blijft zelfs rustig als het hectisch wordt. En hij is altijd bereidt om te helpen.” Samen hebben ze al verschillende incidenten meegemaakt, waaronder een ernstig eenzijdig auto-ongeluk. Erwin: “We konden het slachtoffer gelukkig snel bevrijden. De samenwerking verliep goed. Het is fijn dat je het er daarna nog gezamenlijk over kan hebben.”

Erwin en Jeroen moedigen andere vaders en zonen aan om brandweervrijwilliger te worden. “Gewoon doen! Het is een unieke ervaring om dit samen te kunnen doen. Tijdens een uitruk zijn we gewoon collega’s, maar het is mooi om te zien hoe Jeroen zich ontwikkelt en groeit in het vak” vertelt Erwin enthousiast. “We doen iets voor de gemeenschap en leren van elkaar. Samen gaan we de strijd aan. Het is geweldig om deze ervaring met mijn vader te delen en van hem te leren” sluit Jeroen af.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box