Twee grote natuurbranden in Musselkanaal en Ter Apel

19 juni 2023
Door regio: Groningen

De afgelopen dagen waren er twee grote natuurbranden in de provincie Groningen. Op vrijdag 16 juni stond een stuk bos aan de Floralaan in Musselkanaal in brand en op zondag 18 juni gebeurde hetzelfde in een natuurgebied in de buurt van Ter Apel.

De natuurbrand in Musselkanaal werd vrijdag aan het einde van de middag ontdekt. In verband met de droogte en het regelen van de watervoorziening, schaalde de brandweer op naar zeer grote brand en GRIP 1. Er werd een NL-Alert verstuurd om mensen te waarschuwen voor de giftige rook.

Collega’s van Veiligheidsregio Drenthe, die zijn gespecialiseerd in natuurbrandbestrijding, hielpen bij het blussen. De focus lag op het voorkomen van overslag naar naastgelegen percelen, en de huizen daarop. Dat lukte tegen het begin van de avond. Wel bleef de brandweer daarna nog druk met het blussen van brandjes die spontaan ontstonden. Met behulp van een drone werden vervolgens de laatste brandhaarden opgezocht en afgeblust.

Brandweerploegen uit onder meer Stadskanaal, Ter Apel, Vlagtwedde, Veendam, Woldendorp, Emmer-Compascuum, Vries, Gieten en Borger hebben geholpen om het vuur in Musselkanaal te bestrijden.

De natuurbrand in Ter Apel vanuit de lucht

Moeilijk toegankelijk gebied

Op zondagmiddag 18 juni werd rond 3 uur ’s middags een natuurbrand gemeld tussen Ter Apel en de Duitse grens, in een natuurgebied rond de voormalige vloeivelden. De eerste tankautospuit die ter plaatse kwam zag meerdere brandhaarden en daarom werd al vrij snel opgeschaald naar zeer grote brand en GRIP 1.

Speciale natuurbestrijdingseenheden hielpen met blussen en met behulp van een drone werden overzichtsbeelden gemaakt van het gebied om zo brandhaarden op te sporen. Verder werden er voertuigen met vierwielaandrijving ingezet in het moeilijk toegankelijke gebied.

Aan het begin van de avond was de brand onder controle en was er geen uitbreiding meer mogelijk naar naastgelegen velden. Wel laaide het vuur hier en daar nog op. Om het vuur in de grond goed te kunnen bestrijden werd de hulp ingeschakeld van Handcrew Overijssel, een team dat gespecialiseerd is in natuurbrandbestrijding.

Handcrew Overijssel ter plaatse in Ter Apel. Foto: AggieFotografie/Agnes Koning

Hele nacht doorgewerkt

Gedurende de avond bleek dat de brand moeilijk te blussen was en nog op meerdere plekken in de grond zat. In de nacht van zondag op maandag is de hele nacht doorgewerkt om de brand onder controle te krijgen. Dat lukte grotendeels. Maandagochtend zat de brand alleen nog in een klein gebied en waren er nog twee voertuigen aanwezig om te blussen. Aan het eind van de ochtend was de brand uit.

Brandweerploegen uit onder meer Stadskanaal, Emmer-Compascuum, Hoogezand, Vries, Gieten, Borger en Ter Apel hebben geholpen om het vuur bij Ter Apel te bestrijden. Ook ploegen uit Duitsland schoten te hulp. Er zijn naar schatting zo’n 150 brandweermensen bezig geweest met het bestrijden van de natuurbrand in Ter Apel.

Foto boven: Brandweer Vries blust de natuurbrand in Musselkanaal

Bezoek de pagina Help mee een natuurbrand te voorkomen

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box