Twee Groninger ploegen plaatsen zich voor landelijke 112-finale ABWC

08 juni 2023
Door regio: Groningen

Groninger ploegen Hoogezand en Bellingwolde hebben zich afgelopen weekend geplaatst voor de landelijke finale vaardigheidstoetsen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Door een eerste en tweede plaats in de gewestelijke rondes komen zij op 9 september in Boxtel uit in de klasse 112.

Ploeg Hoogezand

Ploeg Bellingwolde

De ploeg Bellingwolde behaalde een knappe eerste plaats op de gewestelijke ronde in Eelde. Bij de gewestelijke ronde in Lemelerveld werd de Hoogezandse ploeg tweede. Deze plaatsingen waren allebei genoeg om door te mogen naar de landelijke finale in hun klasse.

Beide ploegen kregen te maken met een uitdagend scenario in de klasse 112. In Lemelerveld werd een brand bestreden, waarbij slachtoffers in het pand bekneld waren onder een auto. De ploeg in Eelde loste een incident met gevaarlijke stoffen op waarbij slachtoffers onwel werden. Eén slachtoffer viel hierbij van een shovel en raakte gespiest.

Ploeg Hoogezand werkt samen om een slachtoffer onder een auto te bevrijden

Ploeg Bellingwolde helpt een slachtoffer met een ernstige verwonding

Het ABWC

Het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) organiseert al sinds 1946 wedstrijden als vaardigheidstoets voor alle regionale en bedrijfsbrandweerkorpsen in Nederland. Het doel is om, in een competitieve sfeer, de vaardigheden, deskundigheid en ervaring van brandweerploegen te toetsen. In totaal doen zo’n 580 ploegen mee aan deze competitie, die over verschillende regionale en gewestelijke rondes plaatsvindt. Naast de klasse 112 is er ook een klasse Brandbestrijding, en een Hoofdklasse waarbij alle denkbare scenario’s mogelijk zijn.

 

Op zaterdag 17 juni nemen nog acht ploegen het in de stad Groningen tegen elkaar op in een gewestelijke ronde Brandbestrijding. De Groninger ploeg Uithuizen doet aan deze ronde mee en hierbij zijn toeschouwers van harte welkom! Je kunt je melden bij de brandweerkazerne aan de Sontweg. Van daaruit word je naar de oefenlocatie doorverwezen. 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box