Top 5 oorzaken bedrijfsbranden

19 december 2023
Door regio: Brabant-Noord

Uit onderzoek van de brandweer blijkt dat bedrijfsbranden het meest worden veroorzaakt door: Menselijk handelen Brandstichting Defecte of verouderde elektra Brand in een naburig pand Blikseminslag

Menselijk handelen
Een machine die verkeerd wordt gebruikt, sigarettenpeuken die niet goed uitgemaakt worden, de onzorgvuldige omgang met brandbare stoffen: de mens is vaak een belangrijke schakel als het gaat om brandveiligheid. Goede voorlichting en heldere procedures kunnen veel leed voorkomen.

Brandstichting
Veel bedrijfsbranden worden aangestoken; uit cijfers blijkt dat meer dan 60 procent van de buitenbranden wordt veroorzaakt door brandstichting. Die brandstichting kan het werk zijn van een pyromaan, een vandaal of van een inbreker die sporen wil wissen. Maar het kan ook het werk zijn van een boze klant of een ontevreden (voormalig) werknemer.

Defecte of verouderde elektra
Kortsluiting in een verouderde meterkast, versleten bedrading, apparaten of machines die onnodig aan blijven staan: elektrobranden komen vaak voor bij bedrijven. Ook versleten of beschadigde opladers kunnen een brand veroorzaken.

Brand in een naburig pand
Brand bij de buren? Niet zelden slaat zo’n brand over naar naastgelegen panden.

Blikseminslag
Elk jaar slaat de bliksem in Nederland zo’n 250.000 keer in. Dat kan leiden tot brand in woningen, maar ook in bedrijfspanden.

Andere regelmatig voorkomende oorzaken van bedrijfsbranden zijn onder meer illegale hennepteelt, montagefouten (bijvoorbeeld bij het plaatsen van zonnepanelen), broeibranden, en branden die ontstaan bij het dakdekken.

Maar, wat kun jij doen om brand te voorkomen?

We delen een paar tips om brand in jouw bedrijfspand te voorkomen.

 1. Zorg voor goede blusmiddelen (en weet hoe ze werken)
  Een sprinklerinstallatie heeft altijd de voorkeur als het gaat om blussen. Maar heb je niet de mogelijkheden voor zo’n installatie? Zorg dan voor goede blusmiddelen en bewaar deze altijd op dezelfde, goed bereikbare plek. Zorg er bovendien voor dat alle medewerkers (en dus niet alleen de bhv’ers binnen je bedrijf) weten hoe ze werken en waar ze hangen.Let op: alle draagbare en verrijdbare blustoestellen moeten minimaal één keer per jaar worden gekeurd. Onderhoud je blusmiddelen daarom goed en loop ze ook regelmatig zélf na. Hangen ze nog op de juiste plek? Zijn ze recent nog gecontroleerd door een erkend bedrijf? Zit de borging er nog op? En: zijn de gebruiksinstructies goed te lezen?
 2. Controleer je elektrische installatie regelmatig
  Bedrijven zijn wettelijk verplicht om hun elektrische installatie en apparatuur periodiek te laten keuren door een expert. Preventietips Elektrische Installaties:

  1. Zorg voor veilige elektra in uw bedrijf.
  2. Is apparatuur kapot? Repareer het dan zo snel mogelijk
  3. Laat alleen erkende installateurs reparaties uitvoeren
  4. Vermijd overbelasting van de elektrische installatie
  5. Hou de installatie en de kabelgoten schoon
  6. Gebruik de meterkast niet als opslagplaats
 3. Houd de werkvloer opgeruimd en netjes
  Zaagsel, maar ook ‘gewoon’ huisstof kan een brand versnellen. Schoonmaken helpt om de ontwikkeling van een beginnende brand te vertragen.
 4. Neem maatregelen tegen inbrekers
  Regelmatig proberen inbrekers hun sporen te wissen door brand te stichten. Een goed alarmsysteem en (brandveilige) nachtlampen kunnen diefstal én brandstichting voorkomen.
 5. Zorg voor goede brandmelders
  Brandmelders worden steeds innovatiever en zijn steeds vaker makkelijk te koppelen aan het Internet of Things – wat weer handige informatie kan opleveren. Een goede brandmelder (zo nodig gekoppeld aan een brandmeldinstallatie) zorgt ervoor dat je een beginnende brand snel ontdekt en maatregelen kunt nemen.
 6. Sluitronde door medewerker die als laatste weggaat
  Loop een brand- en sluitronde als je als laatste het pand verlaat. Let er niet alleen op dat ramen en tussendeuren gesloten zijn, maar controleer ook of er geen overbodige verlichting brandt en het koffiezetapparaat uit staat.
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box