Toegang brandweer tot gebouwen gaat veranderen

11 augustus 2022
Door regio: Flevoland

De brandweer maakt op dit moment gebruik van sleutelkluizen en sleutelbuizen, om zo snel mogelijk een gebouw in te kunnen. Een sleutelkluis is een kluis met hierin de toegangssleutel en is gevestigd aan de buitenkant van een gebouw. De sleutelkluis kan met een hoofdsleutel, die in bezit is van de brandweer, geopend worden. Per 1 januari 2027 stoppen Brandweer Gooi en Vechtstreek en Brandweer Flevoland met dit systeem.

De veiligheid van het systeem is in de huidige tijd niet meer toereikend. Onder andere omdat inbrekers nieuwe technieken hanteren, waar het systeem niet voldoende tegen bestand is. Daarnaast is door de regionalisatie van de brandweer het aantal verschillende sleuteltypes niet meer beheersbaar. Niet alle blusvoertuigen beschikken over alle sleutels. Daarbij komt dat in veel gevallen momenteel alleen de brandweer toegang heeft tot de sleutelkluizen. Hierdoor kunnen gebouweigenaren en -gebruikers het beheer en onderhoud niet zelfstandig uitvoeren. Brandweer Gooi en Vechtstreek en Brandweer Flevoland hebben mede vanwege deze nadelen besloten om per 1 januari 2027 te stoppen met het huidige toetredingssysteem.

Voorzien in alternatief systeem

Gebouweigenaren en -gebruikers hebben dus nog even de tijd om over te stappen. Voor sommigen is het verplicht om te voorzien in een alternatief toetredingssysteem voor de brandweer. Een deel van de gebouwen met sleutelkluizen en -buizen in onze regio’s staat bij ons geregistreerd. De eigenaren en gebruikers van die gebouwen ontvangen deze en volgende week persoonlijk bericht over de verandering. Daarmee worden ze ook geïnformeerd over alternatieve mogelijkheden om de brandweer bij incidenten toegang te geven tot het gebouw, zonder dat we daarbij schade hoeven maken.

Brief niet ontvangen?

Heb je als eigenaar of gebruiker de bovengenoemde brief niet ontvangen, maar beschikt het gebouw wel over een sleutelkluis of -buis, dan kan het nog altijd interessant zijn om over te stappen naar een nieuw systeem. Stem dit vooraf wel af met Brandweer Gooi en Vechtstreek of Brandweer Flevoland. Op de pagina ‘Toegang brandweer tot gebouw’ is meer informatie te vinden. Klik onderaan de pagina op de aanvullende informatie van onze regio’s. Deze pagina wordt indien nodig aangevuld met antwoorden op veelgestelde vragen.

Mail ons bij vragen

Heb je na het bekijken van de informatie toch nog vragen, of wil je de mogelijkheden met ons bespreken? Neem dan contact met ons op via planvorming@vrfgv.nl. Mail ons je verzoek en telefoonnummer, dan nemen wij contact met je op.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box