Meerdere personen gered uit brandend pand: “Iedereen was trots, hier doen we het voor”

05 maart 2024
Door regio: Groningen

Op woensdagochtend 21 februari breekt er brand uit in een appartementencomplex aan de Papengang in de binnenstad van Groningen. Meerdere personen die niet op eigen kracht uit het pand kunnen komen, worden door de brandweer gered. Een ingrijpende ervaring voor de bewoners en een bijzondere inzet voor de brandweer. “Iedereen was trots, hier doen we het voor.”

Om 8.25 uur gaan de piepers van ploeg C: brand in de Papengang. De melder is in het pand, ziet rook en vuur en kan er niet uit. “Dan sta je wel gelijk op scherp”, vertelt bevelvoerder Richard Bouma. “Toen we aankwamen was de brand uitslaand en was het vuur zich via de buitenkant ook al aan het verspreiden naar de verdieping daarboven. We zagen meerdere mensen achter de ramen staan die er niet uit konden. Maar we konden niet gelijk beginnen met blussen, want er zat een stalen deur voor de binnenplaats. Gelukkig wist een politieman die ook ter plaatse was, hoe die open moest. Vervolgens hebben we het grootste deel van buiten geblust. Een tweede ploeg is daarna naar binnen gegaan om de rest te blussen.”

Pand doorzoeken

Tegelijkertijd redt een hoogwerker via de voorkant van het pand meerdere mensen. Zij bevinden zich op de verdiepingen boven de brand en kunnen niet naar beneden omdat beide vluchtwegen vol rook hangen. Richard: “We hebben de ramen kapotgemaakt, dekbedden over het glas gelegd en de mensen er zo uitgehaald. Daarnaast heeft de ploeg ook nog twee bewoners via binnen uit het pand gehaald. De bewoner van de studio waar de brand uitbrak, kwam gelukkig al vrij snel zelf het pand uitgelopen.”

Ook Officier van Dienst Sander de Roos is al ter plaatse als de brand nog uitslaand is. “Dat eerste half uur hebben we heel snel gewerkt. Eigenlijk hadden we de brand vrij snel onder controle en hadden we meerdere personen uit het pand gehaald. Om negen uur hebben we even pas op de plaats gemaakt: wat moeten we nog doen? De uitdaging was vooral om erachter te komen of en hoeveel mensen er nog binnen waren. Daarom hebben we het hele complex twee keer doorzocht, net als omliggende panden. Gelukkig was er verder niemand meer binnen.”

Meerdere uitdagingen

Al met al was het een bijzondere inzet, vindt Sander. “We hadden te maken met een aantal uitdagingen, zoals de bereikbaarheid van het pand in de dichtbebouwde binnenstad en het zorgen voor voldoende bluswater. Ook hadden we vrij lang geen zekerheid over hoeveel mensen er nog in het pand waren. Onze insteek was om de brand zo snel mogelijk te bestrijden. Dat is gelukt.”

Tegelijkertijd zien Sander en Richard dat het ook heel anders had kunnen aflopen. Sander: “Het pand was gemaakt van beton en daardoor heeft de brand zich niet zo snel kunnen verspreiden. Als het hout was geweest, was dat heel anders geweest. Ook hebben we geluk gehad dat het een doordeweekse ochtend was, en niet bijvoorbeeld een stapavond.”

Richard: “De bewoner van de studio waar de brand uitbrak, heeft heel veel geluk gehad. Er is helemaal niks over van zijn appartement. Hij is gelukkig op tijd wakker geworden door de hitte van de brand. Dat gebeurt niet vaak. Ook heb ik het nog niet vaak meegemaakt dat we zoveel mensen uit een pand haalden. Daar zijn we trots op als ploeg. Hier doen we het voor.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box