Terugblik Bevelvoerdersweken Oosterwolde: “Oefendoelen bereikt, missie geslaagd!”

17 oktober 2023
Door regio: Groningen

In Oosterwolde vonden van 25 september tot 14 oktober de Bevelvoerdersweken plaats. Samen met 259 collega’s van Veiligheidsregio Drenthe en Veiligheidsregio Fryslân werkten onze Groninger bevelvoerders op verschillende dagen en locaties in het Friese dorp aan hun brandweerskills.   

Ongeveer 140 bevelvoerders van Brandweer Groningen gingen in de tweede week van deze drieweekse oefencarrousel om beurten een dag aan de slag. Voor hen lagen verschillende oefenscenario’s klaar waarin ze op diverse manieren getoetst werden op hun vaardigheden.

Waterstof

“De bevelvoerders kregen bijvoorbeeld te maken met een autobrand waarbij de brand over kon slaan op een waterstofvrachtwagen” zegt teamleider Vakbekwaamheid Simon Aardema. “Dat is een van de nieuwe energiebronnen waar we in de toekomst vaker mee te maken zullen krijgen. Maar ook konden ze bijvoorbeeld oefenen met XVR, dat is een soort computerspel waarmee je heel realistisch kunt trainen.”

Sleutelrol bevelvoerders

Bevelvoerders hebben een sleutelrol tijdens een inzet, daarom zijn deze oefenweken belangrijk volgens Simon: “Ze maken cruciale beslissingen en zijn een belangrijke schakel in het geheel. Ze sturen namelijk de manschappen aan en hebben daarom veel baat bij deze oefeningen. Ik kijk erg positief terug op deze weken. We hebben veilig kunnen oefenen en het is ook erg gezellig geweest. De oefendoelen zijn bereikt en daarmee is de missie geslaagd” zegt hij.

Samenwerking Groningen, Friesland en Drenthe

Aardema kijk ook met een goed gevoel terug op de samenwerking tussen de drie Noordelijke veiligheidsregio’s. Hierbij stond het uitwisselen van elkaars kennis en kunde maar ook het delen van elkaars middelen hoog in het vaandel. “We kunnen daardoor in een korte tijd veel oefenen zonder dat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld de paraatheid.”

Om die paraatheid te garanderen tijdens de bevelvoerdersweken werkten collega’s op een andere post om de uitruk van de ploeg -waarvan de bevelvoerders aan het trainen waren- toch te waarborgen.

Fotograaf Ingmar Vos heeft naast deze prachtige foto’s nog meer plaatjes gemaakt tijdens deze Bevelvoerdersweken. Op ons Instagramaccount @brwgroningen hebben we mooiste voor je op een rij gezet.

 

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box